Misstänkta jobbar kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den svårt MS-sjuka kvinnan låg hjälplös på golvet när hennes personliga assistenter ska ha krävt pengar i förskott för att hjälpa henne upp. I dag kan SVT Nyheter berätta att två av assistenterna jobbar kvar i branschen.

Åtalet kom i februari och det är många som upprörts av kvinnornas förslagenhet när de ska ha pressat en MS-sjuk kvinna på 9 500 kronor för att hjälpa henne upp från golvet efter ett fall.

Två av assistenterna har fortfarande inte betalat tillbaka pengarna. Två jobbar kvar i branschen trots åtalet. En 29-årig kvinna, som bytt assistansbolag, jobbar fortfarande som personlig assistent hos den MS-sjuka kvinnan. Även en 25-årig kvinna arbetar fortfarande som vikarie i branschen.

Pressade sjuk på pengar

De personliga assistenterna har erkänt att de fick pengarna men att man såg det som en gåva.

I höst väntas rättegången vid Sundsvalls tingsrätt. Åklagaren har valt att åtala de tre för något så ovanligt som ocker – trots att de hade ansvar för kvinnans välbefinnande utnyttjade de hennes utsatthet och beroendeställning för att tvinga fram pengarna. Det innebär ocker med ett maxstraff på två års fängelse.

Väninna slog larm

Händelsen inträffade hösten 2011 men det skulle dröja några veckor innan den blev känd. När den MS-sjuka kvinnan berättade för en väninna om utpressningen gjorde väninnan en egen utredning innan hon överlämnade sitt material till polisen. I dag är hon starkt kritisk till assistansbranschen.

– Företaget STIL, där assistenterna var anställda, har inte tagit ansvar för det som hände. När jag själv var i kontakt med den lokala representanten för företaget här i Sundsvall upplevde jag deras bemötande som direkt obehagligt, berättar väninnan för SVT Mittnytt.

”Jag ville bara komma upp”

När polisen hörde den MS-sjuka kvinnan efter händelse var hon sängliggande. Hon är så svårt sjuk att hon ständigt behöver hjälp av personliga assistenter i sitt hem, ibland till och med av flera assistenter samtidigt. När händelsen inträffade var hon något friskare och gick med rullator i lägenheten. Det var under kvällen, hon skulle föras iordning för natten när hon plötsligt föll och blev liggande på golvet.

Där blev hon liggande i flera timmar har kvinnan berättat. Hon har också berättat att hon vägde 72 kilo, men den ensamma assistenten sa att hon inte skulle klara lyftet själv utan kallade samman de övriga assistenterna i arbetslaget. Två timmar senare är alla på plats. Upprörd, rädd och med ansiktet nedåt hör den MS-sjuka kvinnan att de pratar om något. Till slut säger de att ”räddningstjänsten tar 14 500 för att hjälpa dig upp, men vi kan hjälpa dig för 3 000 kronor var plus reseersättning”, berättar hon.

– Jag var upprörd och rädd. Jag sa ja, ja till allting. Jag vill bara komma upp, har den MS-sjuka kvinnan berättat för polisen.

Bankomatkort och kod

Men hjälpen skulle dröja ytterligare en stund. De personliga assistenterna ville ha pengarna i förskott och en av assistenterna ger sig nu iväg med kvinnans bankomatkort och kod för att hämta ut pengarna, totalt 9 500 kronor innan de hjälper henne upp i sängen.

Ett par dagar efter händelsen väljer en av assistenterna att lämna tillbaka pengarna. Hon är en av dem som fortfarande jobbar kvar som personlig assistent.

Flera stora uttag

Väninnan är kritisk till rekryteringen av personliga assistenter. Assistenter arbetar med svårt sjuka i deras hem men med dåligt stöd från ansvariga hos assistansbolaget.

I polisens utredning finns uppgifter om flera omotiverade och stora kontantuttag från kvinnans konto vid månadsskiften och att den ms-sjuka kvinnan varit allmänt bekymrad över pengar som ”försvann”. Kvinnan hade inte god man och det var assistenterna som förfogade över hennes bankomatkort för att kunna göra hushållsinköp. Åklagare och polis har emellertid inte utrett dessa misstankar.

Assistansbranschen är snabbväxande och finansierar sin verksamhet via assistansbidrag från Försäkringskassan. Bara i Västernorrland och Jämtland är det vardera 130 företag och organisationer som bedriver assistansföretag. Branschen är mycket lönsam för företagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressade sjuk på pengar

Mer i ämnet