Karolina Westlund som äger en gård i Selånger i Sundsvall är positiv till det nya förslaget att slopa kravet på grönbete för mjölkkor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns skönt” – så resonerar lantbrukaren Karolina Westlund om slopad betesrätt och att bonden får bestämma själv. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Mjölkkors rätt till grönbete kan slopas – lantbrukaren Karolina välkomnar förslaget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare Elisabeth Nilsson har lagt ett förslag som kan förändra framtiden för svensk mjölkproduktion. Förslaget innebär att slopa kravet på grönbete för mjölkkor i lösdrift.

– Jag tycker det känns skönt, säger Karolina Westlund, lantbrukare i Sundsvall.

Sedan 1988 har det varit lagstadgat att mjölkkor ska få grönbete på sommaren, en lag som Astrid Lindgren spelade en avgörande roll i att införa.

Sverige är det enda landet i världen med en sådan beteslag, och regeringens utredare Elisabeth Nilsson menar att det hämmar utvecklingen för svensk mjölkproduktion.

– Det skulle öka konkurrenskraften och lönsamheten, säger hon om det nya förslaget.

Upp till lantbrukaren att bestämma om bete

Det innebär att bönderna själva får bestämma om de vill låta korna gå på grönbete.

Lantbrukaren Karolina Westlund som driver en gård i Hov väster om Sundsvall välkomnar ett slopat krav på bete.

– Att jag som lantbrukare själv får välja när jag vill ha dem ute eller inte – och jag kommer ju fortsätta att ha mina kor ute. Men det är jag som träffar korna varje dag och vet när det är bäst förutsättningar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.