Ullångerbon Linn Backlund tycker att den mobila tandvårdskliniken är ett fantastiskt koncept för småbarnsföräldrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på hur kliniken kommer se ut och hör Ullångersbon Linn berättar om sina tankar om den nya mobila kliniken i klippet. Foto: Julija Sidner/SVT

Mobil tandvårdsklinik för barn under uppbyggnad – börjar i Ullånger

Publicerad

I början av 2025 väntas folktandvårdens mobila tandvårdsklinik för barn åter rulla – eller i det här fallet dras fram – på Västernorrlands vägar.

Ullånger är först ut, där Folktandvården nyss klappat igen sin verksamhet.

I juni stängde folktandvårdens verksamhet i Ullånger. Först i oktober kommer en ny privat tandvårdsverksamhet att öppna så i nuläget hänvisas Ullångersborna till Kramfors.

– Det var nu när mitt barn skulle börja gå till tandläkaren som jag fick höra att det skulle stängas och att vi skulle behöva åka till Kramfors. Det är klart att det känns tråkigt, säger Ullångersbon Linn Backlund.

Klinik som flyttar runt

Barntandvården är däremot åter under uppbyggnad via en mobil tandvårdsklinik, som kommer att flyttas runt till orter där folktandvården har lagts ner. Kliniken kommer inte att flyttas till samtliga orter, men börjar i Ullånger i början av nästa år.

– Vi kommer att åka på några av dem (orter, reds anm). Hur ofta och i vilken omfattning det blir utgår ifrån hur många barn som ska komma per tillfälle, säger Ingela Skopac Sedin, verksamhetschef på folktandvården i Ångermanland.

Flyttas med hjälp av lastbil

Då den förra mobila tandvårdskliniken var för tung, kommer den nya att flyttas med hjälp av lastbil och placeras på bestämda ställplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.