Det är de moderata riksdagsledamöterna Jörgen Berglund och Lars Beckman som tagit initiativet till utspelet där de vill ställa kostnader för exempelvis subventioner till elcyklar eller skatt på plastprodukter, mot sanering av gamla industrisynder.
Kravet är att kvicksilvertunnorna i Bottenhavet bärgas och de förgiftade havsområden som finns vid en rad industrier i Gävleborgs och Västernorrlands län saneras.
– Vi menar att det här är problem som man kan åtgärda och som ger konkret miljönytta, säger Jörgen Berglund (M).
Vill inte vänta
I samband med presskonferensen presenterade Moderaterna två rapporter, framtagna av Riksdagens utredningsinstitut, som beskriver miljösituationen längs Bottenhavskusten.
Läget betraktas som mer eller mindre akut, Moderaterna vill till exempel inte invänta den ansvarsutredning kring de 23 000 dumpade kvicksilvertunnorna som pågår vid Länsstyrelsen i Västernorrland.
– Oavsett om diskussionen (om ansvaret för tunnorna) fortgår så kan åtgärderna göras, anser Jörgen Berglund (M).
Miljardbelopp
Kostnaden för en bärgning bara av de 3 500 tunnor som hittills identifierats uppskattades 2008 till omkring 100 miljoner kronor. Att hitta och ta upp alla de 23 000 tunnorna och dessutom sanera förorenade havsområden, som Moderaterna föreslår, skulle troligen kosta miljardbelopp. Kostnader som med största sannolikhet i så fall måste betalas med skattemedel.
– I slutändan så kommer alltid skattebetalarna vara med och finansiera sånt här, konstaterar Jörgen Berglund.
Vill prioritera
Att gifttunnorna bara ligger på nionde plats i den prioritetsordning för förorenade områden som finns hos Länsstyrelsen i Västernorrland tycks inte Moderaterna lägga någon större vikt vid.
– Vår poäng är att man lyfter de åtgärder som ger konkret nytta i vår miljö, säger Jörgen Berglund.
Utspelet stöttas av Moderaterna i Sundsvall. Även om det i första hand är statens ansvar så vill de att kommunen avsätter pengar för sanering i en fond.
– Kommuninnevånarna kan inte stå för hela summan, men kommunen måste visa vägen, både för innevånarna men också för de industrier som orsakat miljöförstöringen, säger oppositionsrådet Alicia Kapica, Moderaterna.
Gifttunnorna i havet
Katalysatormassan som finns i de 23 000 dumpade tunnorna uppstod i samband med tillverkningen av vinylklorid i Stockvik söder om Sundsvall. Dumpningarna startade i början av 50-talet och skedde inledningsvis på internationellt vatten.
Efter hand gjordes dumpningarna utanför Bremön innan ett dumpningsområde utanför Åstön etablerades. Där ska omkring 13 000 tunnor ligga men bara omkring 3500 tunnor har påträffats.
När dumpningarna genomfördes fanns ingen lagstiftning som reglerade den här typen av miljöfarlig verksamhet. Länsstyrelsen i Västernorrland arbetar i dagsläget med att försöka fastställa ansvaret för dumpningarna och har pekat ut tre bolag som man anser kan ha ett ansvar. De olika bolagen skyller på varandra i ansvarsfrågan och ingen vill ta på sig att bärga tunnorna.