Två toppolitiker i Sundsvall som pussas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag hade hoppats på en dialog, säger Elina Backlund Arab (S) efter partiets krav på hennes avgång. Se och hör henne kommentera varför hon valde att inte berätta för sina partikollegor om relationen med Robert Thunfors (SJVP). Foto: Stina Ahlinder/SVT

Mörkade sin kärleksrelation – nu tvingas Elina Backlund Arab (S) avgå

Uppdaterad
Publicerad

Elina Backlund Arab (S) tvingas avgå som ordförande för Region Västernorrlands hälso- och sjukvårdsnämnd.

Det sedan kärleksrelationen med regionens oppositionsråd Robert Thunfors (SJVP) blivit offentlig.

– Det som är väldigt ledsamt är att människor som stått mig nära liksom har skurit ut mig, som om jag inte finns längre, säger hon till SVT.

Hennes nya partner, sjukvårdspartisten Robert Thunfors har å sin sida stängts av av sitt eget parti i väntan på en utredning om det som har skett.

”Jag, och många med mig är förvånade över de uppgifter som har framkommit”, skriver regionrådet Pia Lundin (SJVP) i en kommentar.
”Vi behöver tid att hantera denna process.”

Fick en varning

Den hemliga kärleksrelationen mellan två toppolitiker i Region Västernorrland har nu alltså fått direkta och drastiska konsekvenser. Elina Backlund Arab (S) lämnar ett av regionens allra tyngsta politiska uppdrag.

Det sedan Socialdemokraterna i regionledningen fått kännedom om hennes hemliga relation med en av regionens mest framträdande oppositionspolitiker, vilket Sundsvalls Tidning var först med att berätta – och därefter krävts hennes avgång.

Fick en varning

Hon fick en varning av partiet redan i juli, men valde att fortsätta relationen i hemlighet. Enligt hennes parti går det inte att ha en relation mellan en ledande oppositionspolitiker och en tung företrädare för majoriteten – vilka debatter undviker paret, vilken information delar de mellan sig?

SVT Västernorrland har träffat paret – hör skälen till att de höll relationen dold.

Det här är Elina backlund arab (S) och Robert Thundfors (SJVP)

Elina Backlund Arab valdes som ny ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i maj 2022, efter att ha suttit som ledamot och som vice ordförande i nämnden under en längre tid.

Dessutom har hon varit psykiatatriansvarig i region Västernorrland och suttit som ordförande i regionens hälso och sjukvårdsutskott,

Robert Thunfors (SJVP) har folkvald för Sjukvårdspartiet sedan 2018 och är i dag ordförande för partiet, regionråd i oppositionen och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.