Död älg dras hem från skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jaktlaget utanför Sundsvall har skjutit en fjolårskalv, helt enligt planen – hör varför de inte skjuter alla älgar som de kan. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Jaktlaget i Västerlo som inte skjuter alla älgar de kan: ”Vi jägare har fått nog”

Uppdaterad
Publicerad

Älgjakten är igång i norra Sverige och en färsk rapport som presenterades på tisdagen visar att älgstammen minskat med nästan en fjärdedel sedan 2013. Nu har minskningen planat ut. Bakgrunden är att jägarna helt enkelt skjuter färre älgar än de kan.

– Vi jägare har fått lite nog, säger jaktledaren Sven Norgren i Västerlo jaktlag.

En rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att ambitionen om att minska älgstammen efter riksdagsbeslutet om större avskjutning för att begränsa betesskador i skogen har varit så framgångsrik att älgen riskerar att rödlistas som hotad art av Artdatabanken. Men nu har minskningen planat ut.

– Kanske börjar det till och med vända, säger Fredrik Widemo, klövviltsforskare på SLU.

Han menar att förklaringen är att jägarna sparar på sina älgar, speciellt kor.

Jägarna ”obstruerar”

– Till viss del obstruerar vi nog, vi håller ju inte med om att stammen ska ner mera, konstaterar jaktledaren Sven Norgren i Västerlo jaktlag.

Samtidigt pekar de stora skogsbolagen på fortsatta betesskador och minskat förädlingsvärde i tiomiljarders-klassen. De vill ha en fortsatt avskjutning.

– Vi vill inte att alla älgar ska skjutas, vi vill att vi ska nå de mål som vi satt uppför älgförvaltningen. Så länge vi inte når de målen så kommer vi att argumentera för att fortsätta avskjutningen, säger Jörgen Bendz på skogsbolaget SCA.

Inte överens – betesskadorna minskar inte

Men skogsbolagen och forskningen är inte helt överens.

– Vi ser generellt att det inte är någon stark koppling mellan skogsskador och hur mycket älg som finns, det är viktigare hur mycket foder som finns, säger Fredrik Widemo.

I videon möter vi jaktlaget i Västerlo som har möjlighet att skjuta så många älgar som de vill men inte gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.