Riksdagsledamot: Sverige blundar för hedersbrott

Uppdaterad
Publicerad

23-åringen blev offer för ett hedersmord och nu kommer kritiken. En av Sveriges främsta debattörer anser att Sverige fortfarande blundar för hedersproblematiken.

I Stockholm fortsätter rättegången mot de som misstänks ha mördat 23-åringen som förra våren hittades död i Maj söder om Sundsvall. Bakgrunden till mordet tros ha varit hederskultur och nu kommer kritiken. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh talar om okunskap och berättar att hon själv sett hedersförtryck på nära håll i Västernorrland.

Lever under dödshot

Som en av Sveriges främsta debattörer i ämnet menar hon att samhället fortfarande präglas av okunnighet och naivitet. Amineh Kakabaveh är riksdagsledamot för vänsterpartiet och lever själv under dödshot. När SVT träffar henne vid en kvällsföreläsningen i Kulturmagasinet i Sundsvall kommer hon i sällskap med två livvakter från Säkerhetspolisen.

23-åring bortrövad i Gävle

– Men det är ett pris jag är beredd att betala, säger Amineh Kakabaveh.

Arrangerade äktenskap

Hon har flera gånger agerat till stöd för människor som utsatts för hedersförtryck i Västernorrland. Hon berättar bland annat att hon ingripit i flera fall av arrangerade äktenskap.

– Hedersförtryck förekommer också här utan att det uppmärksammas. Mordet på 23-åringen förra året är ett exempel men jag känner också till ett par fall av balkongflickor i Sundsvall och jag har själv agerat för att hjälpa flickor i kommunen som hotats av tvångsgifte. Hedersförtryck har många skepnader, säger hon till SVT.

– Det finns segregerade och fattiga bostadsområden även här och det är där hedersförtrycket har sin främsta grogrund.

Fattigt och segregerat

Enligt riksorganisationen mot hedersvåld, GAPF, sker fem hedersmord i Sverige varje år, men mörkertalen uppges som stort till följd av oklara omständigheter och bristande bevis. GAPF uppger att det finns minst ett tiotal fall av balkongflickor som har rubricerats som självmord sedan de hoppat eller kastats från en balkong.

De båda fall Amineh Kakabaveh hänvisar till skedde för ett tiotal år sedan fick inte dödlig utgång.

– Men det visar att hedersförtryck förekommer överallt. Hedersmord är det yttersta uttrycket för hedersförtryck men det har många skepnader, säger Amineh Kakabaveh.

Okunskap och naivitet

I fallet med den mördade 23-åringen vänder sig hans flickvän till polisen sex månader innan mordet och berättar att hon upplever ett hot från sin familj till följd av otrohetsaffären. Hon hade gift sig som 17-åring, fått två barn i tät följd. Polisen befarade i det läget att hon gift sig av tvång.

Det kvinnan beskriver är en rädsla att bli isolerad, att eventuellt bli skickad tillbaka till hemlandet eller att bli straffad på något annat sätt av sin familj. Hon tvingas senare lämna skolan och praktikplatsen där hon utbildar sig till undersköterska.

Polisens personsäkerhetsgrupp försöker i det här läget kartlägga hotbilden mot kvinnan men utan känt resultat. Att det samtidigt finns en hotbild mot hennes pojkvän förbises helt.

Tusentals unga fötrycks

Amineh Kakabaveh menar att samhällets okunskap om hedersförtryck är allvarligt. Polisen, domstolarna, politiker och socialtjänst måste utbildas.

– Det är ett uttryck för rasism att vi inte agerar mer kraftfullt och med bättre kunskap. Varför blundar vi för sånt här? Vi må bli kallade för islamofober eller rasister men hedersförtryck måste bekämpas med kraft. Fortfarande 15 år efter Fadime och Pela saknas modet i samhället, menar hon.

Enligt uppgifter som sammanställts av länsstyrelserna uppger fem procent av flickorna i Sverige att de inte kommer att få gifta sig med vem de vill till följd av hederskultur. 38 000 kvinnor och flickor i Sverige har utsatts för könsstympning. Omkring 170 kvinnor lever i skyddat boende och 250 till 300 bedöms årligen tvingas in i arrangerade äktenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet