En byggjobbare mäter med tumstock höjden på de stenar han lagt ut som bildar entré till ett hotell i Härnösand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Skogström jobbar på företaget Härnösands schakt- och trädgårdsanläggningar, ett företag som drabbats hårt av stölder. Men vad är det som stjäls – och vad får stölderna för konsekvenser? Foto: Hans Lindblom

Nästan varannan företagare i länet utsatt för brott

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kostar stölder, inbrott och skadegörelse företagarna två miljarder kronor bara i Västernorrland, enligt siffror från Svenskt Näringsliv.

– Det här går under kategorin mängdbrott och många företagare vittnar om att de här anmälningarna ofta läggs ned utan åtgärder, säger Eva Nordlander, regionchef, Svenskt Näringsliv i Västernorrland.

Enligt Svenskt Näringsliv kostar den brottslighet som företag i Sverige utsätts för så mycket som 100 miljarder kronor årligen.

– 43 procent av företagarna i Västernorrland har utsatts för brott de senaste 12 månaderna. Det är mer än rikssnittet som ligger på 36 procent, säger Eva Nordlander.

GPS-stöld för en halv miljon

Ett företag som drabbats är Härnösands schakt- och trädgårdsanläggningar. I vintras blev en grävmaskin av med GPS-utrustning värd en halv miljon kronor.

– Det är allt som stjäls. Från GPS-utrustning till bränsle, handhållna verktyg och annat, säger Ida Skogström, projektledare på företaget.

Stölden polisanmäldes men utan framgång. Svenskt näringsliv anser att mängdbrotten, som stölder, inbrott och skadegörelse ofta faller under, borde prioriteras högre av polisen. De vill även att kommunerna kartlägger hur företagen drabbas av brotten.

Högre förra året

Ändå har siffrorna sjunkit aningen. I förra årets undersökning angav 57 procent av företagarna i länet att de drabbats av brott.

Fotnot: Ida Skogström är också moderat politiker i Härnösand och sitter i kommunstyrelsen.

Vad betyder mängdbrott?

Mängdbrott är brott som är vanligt förekommande. Av den totala mängden anmälda brott är ungefär tre fjärdedelar mängdbrott.

Exempel på mängdbrott:

  • stöld till exempel av och ur bilar, cykelstöld och butiksstöld
  • inbrott i bostad
  • skadegörelse, till exempel klotter
  • bedrägeri
  • misshandel
  • grov olovlig körning och rattfylleribrott.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.