Nattis läggs ner i Kramfors – Mary Gbermarym: ”Jag vill inte flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors kommun blir den andra kommunen i länet som väljer att lägga ner förskoleverksamheten under nattetid. Tidigare har boende i Ånge kommun stått utan nattis medan resten av länets kommuner fortfarande erbjuder verksamheten till de föräldrar som behöver det.

I Sverige finns en rätt till förskola men den regeln gäller inte förskoleverksamhet under nattetid, nattis. I de flesta kommunerna i Västernorrland erbjuds dock en sådan verksamhet – som är till för barn vars föräldrar arbetar under obekväma arbetstider.

Nyligen har beslutet tagits i Kramfors att lägga ner nattis, som Tidningen Ångermanland var först att rapportera om. Liknande beslut togs även för ett par år sedan i Ånge kommun.

”Ett andra hem”

En av de som drabbas av nedläggningen av nattis i Kramfors är Merhawet ”Mary” Gbermarym. Hon arbetar som undersköterska i Kramfors och har bott i Kramfors i 14 år. Hon vill helst slippa att behöva flytta eller hitta annat jobb.

– Jag har börjat kolla på andra jobb där jag kan jobba dagtid. Det är några förskolor som sagt att jag kan hoppa in och jobba där men då jag inte har utbildning och är fast anställd på kommunen så går det inte, säger Mary Gbermarym som även berättar att hon tittat på lägenheter i Stockholm.

Nedläggningen får även en stor påverkan på barnen, menar hon.

– Mina barn trivs jättebra på nattis, det är som ett andra hem för dem. De trivs bra med personalen och allting, säger Mary Gbermarym.

Anledningen till beslutet är att verksamheten är för dyr i relation till hur många som utnyttjar den – runt två miljoner kronor om året kostar den kommunen. Men de tittar på andra lösningar för de som behöver nattis, säger bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

Finns i resterande kommuner

I Sundsvall, Örnsköldsvik, Sollefteå, Timrå och Härnösand, erbjuds idag nattis. Enligt skolchefen i Sollefteå Kommun, Örjan Abrahamsson, är det en uppskattad verksamhet.

– Vi har avtal med två fristående förskolor som erbjuder nattis, vi försöker fixa tillgänglighet så långt det är möjligt även på resterande förskolor som finns i kommunen, säger han.

Inga planer på nerläggning

Någon diskussion om nerläggning av verksamheten finns inte enligt Örjan Abrahamsson.

Detsamma gäller nattis i Härnösand som finns på Orrens förskola. Enligt en pedagog på förskolan har verksamheten funnits sedan 2008 och det finns inga planer på att verksamheten skall läggas ner där heller.

I klippet ovan hör du Thomas Näsholm (S), berätta mer om beslutet.

Ingen rätt till nattis

Förskola behöver inte erbjudas under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger. Däremot ska kommunen sträva efter att erbjuda omsorg för barn under den tid de inte erbjuder förskola. Barnen ska då få omsorg så mycket som behövs utifrån föräldrarnas förvärvsarbete och familjens situation i övrigt.

Källor: 8 kapitlet 3 § och 25 kapitlet 5 § skollagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.