Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Foto: Pressbild

Naturskyddsföreningen: ”Seger för biologisk mångfald”

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen välkomnar det nya förslaget om förenklade regler för vattenkraftutbyggnad.

– Men delar av det här lagförslaget hade behövt bli mycket tuffare för att säkra naturvärden och vattenkvaliteten, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

På fredagen tillkännagavs att regeringspartierna nu kommit överens med C, M och KD om förenklade regler för att bygga ut vattenkraften. Förslaget ska nu granskas av lagrådet.

Naturskyddsföreningens reaktion på förslaget är försiktigt positiv. ”Efterlängtat besked om miljöanpassning av vattenkraften” är rubriken på organisationens pressmeddelande kring frågan.

Vattendragens miljötillstånd ska styra

– Förslaget är en stor seger för den biologiska mångfalden i våra vatten, säger generalsekreteraren Karin Lexén i pressmeddelandet.

– Det är bra att lagförslaget uttryckligen säger att det är vattendragens verkliga miljötillstånd som ska styra vilka miljöåtgärder som ska vidtas. Ett vattenkraftverk får inte äventyra möjligheten att uppnå miljöbalkens miljökvalitetsnormer för vatten eller försämra vattenkvaliteten.

Detta är också krav som EU-kommissionen har ställt på Sverige, säger Rebecca Nordenstam, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.

”Dyrköpt eftergift”

Förslaget innebär också att många mini- och mikrokraftverk som i dag saknar tillstånd kommer att få det och bli permanenta utan någon juridisk prövning.

– Det var en dyrköpt eftergift. Det är beklagligt att inte alla förstår det stora värdet av rinnande vatten med hög biologisk mångfald – som dessutom innebär möjligheter och landsbygdsjobb i form av återställningar och naturturism, säger Karin Lexén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.