Det är i svallvågorna av polisutredningen mot Sundsvallsbon som det uppstått ytterligare en juridisk tvist.
Martin Saxlind är chefredaktör för Nordfront som är ett politiskt organ till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Han säger till SVT att man kommer att vända sig till Högsta domstolen för att stoppa polisens undersökning av hårddiskar, mobiltelefoner, USB-minnen och andra lagringsmedia som tagits i beslag i mannens bostad.
Nordfront hävdar källskydd
Nordfront hävdar att den brottsmisstänkte mannen arbetat som journalist och därför omfattas av källskydd.
Tvisten har redan prövats i två instanser. Tingsrätten gav Nordfront rätt medan hovrätten var av motsatt uppfattning och nu återstår Högsta domstolen.
– Vi hävdar att det finns material i polisens beslag som omfattas av källskydd. Han har jobbat ideellt med journalistiska uppgifter för Nordfront och vi kommer att begära prövningstillstånd hos HD. Det är principiellt viktigt att få det prövat, säger Martin Saxlind.
Omfattande material
Enligt åklagaren Lo Jonsson är det viktigt att polisutredningen får ta del av materialet för att utreda varför det påträffades vapen hemma hos mannen.
– Det rör sig om mycket stora mängder av information som vi givetvis vill kunna gå igenom i lugn och ro, säger Lo Jonsson.
En central frågan som såväl tingsrätten som hovrätten prövat är om Sundsvallsbon jobbat som journalist för Nordfront.
Inte anställd
När hovrätten tog ställning i målet ifrågasattes inte att den misstänkte kan kan ha bidragit med foton och texter till Nordfront men rätten noterade samtidigt att han vare sig är anställd av Nordfront eller har journalistutbildning. Vidare har mannen och Nordfront lämnat olika uppgifter om i vilken utsträckning han arbetet för tidningen.
Sammanfattningsvis kommer hovrätten till slutsatsen att brottsutredningen väger tyngre än risken för att källskyddat material röjs.
Vit-maktmiljö
I den rättsliga prövningen av källskyddsfrågan har det i tingsrätten och hovrätten också förts ett resonemang om Nordfront som politiskt organ för Nordiska Motståndsrörelsen.
Säkerhetspolisen har klassificerat den så kallade vit makt-miljön i vilken Nordiska Motståndsrörelsen ingår som en inrikes säkerhetsrisk.
I sin årsrapport för 2017 uppger säkerhetspolisen att antalet aktiviteter från vit makt-miljö varit påfallande många och att flera anhängare dömts för grova våldsbrott.
Organisationen beskrivs som militant och förespråkare av radikal kamp.
Fakta om källskydd
Källskydd är beteckningen på en journalists skyldighet att skydda sin källa. Det vill säga att skydda en uppgiftslämnares identitet.
Det här innebär att journalister, redaktioner, nyhetsföretag har tystnadsplikt.
Källskydd regleras i Sveriges grundlagar, i tryckfrihetsförordningen och i yttrandefrihetsgrundlagen.
Till källskyddet hör också meddelarfriheten, det vill säga friheten att berätta om oegentligheter och lämna andra upplysningar utan att arbetsgivaren får efterforska vem som lämnat uppgifterna. Förbudet att efterforska källor gäller vissa arbetsgivare, framför allt arbetsgivare i offentlig verksamhet och offentligt finansierad verksamhet.