Hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta om nedläggning av hälsocentraler. Foto: Håkan Sjöström/SVT

Nedläggningar att vänta när Hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder

Uppdaterad
Publicerad

Under hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på tisdagen väntas beslut tas om nedläggning av hälsocentralen i Nacksta och filialerna i Trehörningsjö, Långviksmon och Liden.

Ärendet var uppe i nämnden redan i höstas men den gången ansåg nämnden att underlaget var för dåligt. Nu ska ärendet, som i mångt och mycket ser likadant ut, med bara små justeringar, behandlas igen.

– Nu har vi fått kostnadsberäkningar. Vi har tittat på alla fyra balanserade styrkort, alltså invånarperspektivet, medarbetarperspektivet, processperspektivet och ekonomiperspektivet. Det hade vi inte tidigare, säger Lena Asplund (M), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hotade hälsocentraler

Tre enheter läggs ner

De största förändringarna handlar om nedläggningen av hälsocentralen i Nacksta, som ligger i Sundsvall, och filialerna till Husums hälsocentral i Trehörningsjö och Långviksmon. Men även Lidens hälsocentral kan också komma att beröras – om beslutet går igenom kan den omvandlas till en filial med Granlo hälsocentral.

I Nackstas fall vilar argumenten för nedläggning att antalet listade stadigt har sjunkit de senaste åren på den hälsocentralen. Det är också svårt att bemanna hälsocentralen som i dagsläget kräver hyrpersonal i stor utstreckning. Dessutom finns ett flertal andra hälsocentraler i närheten.

– Nackstas hälsocentral har inte haft fast läkare på flera år. Många har slutat och dessutom hyr vi lokalerna externt. Bara hyran är ungefär 2 miljoner per år. Sammantaget gör det att hälsocentralen gått med förlust mellan 1,2 till 3,9 miljoner om året de senaste fem åren, säget Lena Asplund.

Filialer försvinner

Filialen i Trehörningsjö tar idag emot patienter en dag i veckan förutom under sommaren då den håller stängt. Långviksmon erbjuder tidsbokad mödravård ca en dag i månaden. Båda filialer är beroende av hyrpersonal. Här föreslås att de stängs.  Istället ska mödravård erbjudas i Örnsköldsvik och övrig vård i Husum och vid distriktssköterskemottagningen i Björna.

– Det är ju väldigt litet underlag där. Samtidigt hyr vi lokalerna externt där också. Sedan får vi inte glömma personalens tid i bil när de istället borde ta hand om patienter, säger Lena Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotade hälsocentraler

Mer i ämnet