Lisa Tynnemark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall vill göra en översyn av hela skolorganisationen i kommunen

Skolan i Sundsvall – nedläggningar och sammanslagningar väntar

Uppdaterad
Publicerad

Underskottet för de största nämnderna i Sundsvall, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden landar på runt 190 miljoner. För skolans del väntar nu nedläggningar och sammanslagningar.

De två tunga nämnderna i Sundsvalls kommun, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har länge dragits med stora underskott – tillsammans 190 miljoner där socialnämnden står för den absolut största delen.

Nu måste åtgärder vidtas för att komma tillrätta med problemen. För skolans del väntar nedläggningar och sammanslagningar, och en första åtgärd blev att skapa en enhet av de två skolorna i Granloholm – Sticksjö skola och Granloholmsskolan.

Hela skolorganisationen ses över

Men en översyn av hela skolorganisationen i Sundsvalls kommun måste nu göras för att få ekonomin i balans.

Varje enhet ska nu nagelfaras i jakten på besparingar. Bara inom grundskolan handlar det om 32 skolor spridda över hela kommunen. 

Totalt ska 45 miljoner ska hämtas in. 

Ingen lista färdig

Någon åtgärdsplan eller någon lista över skolor som är i farozonen finns ännu inte, enligt ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Lisa Tynnemark (S).

Vilka åtgärder som ska vidtas och vilka skolor som drabbas ska nämnden fatta beslut om under 2019.  

I början av 2020 ska en ny skolorganisation finnas på plats.

Tappar elever

Ett av problemen är att elevantalet i de kommunala skolorna Sundsvall minskar. I samband med starten av skolstarten i höstas handlade det om en minskning på 400 elever. De allra flesta, runt 300, hade hoppat över till friskolor.

– Vi har inte en bra situation när vi idag har många tomma stolar i klassrummen, säger Lisa Tynnemark.

2018 blev dessutom ett år med betydligt rödare siffror för Sundsvalls kommun än vad man räknat med. Underskottet landade på -106 miljoner kronor och kommunalrådet Peder Björk (S) aviserade i en intervju i Sundsvalls Tidning att en rad tuffa beslut nu måste till för att få ekonomin balans.

SVT: Men det kommer att krävas nedläggningar av skolor i Sundsvalls kommun?

– Det kan handla om det, säger Lisa Tynnemark (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.