Agnes Gradling står med sin häst på näsetsryttarklubb

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes och hästen Gee Spring Bogibo är glada att få hoppa på Näsets pony/horse game. Foto: Aisha Sundgren/SVT

Norrlands största hästtävling är igång – ridklubben firar 40 år

Publicerad

Ryttare från stora delar av landet är på plats för hopptävlingarna hos Näset Ryttarsällskap. I år fyller även ridklubben 40 år och den har haft stor betydelse för ridsporten i Norrland.

– Vi satte ridsporten på kartan ovanför Dalälven, säger Margareta Bäckström som äger anläggningen.

Under veckan har ryttare från hela landet rest till Näsets ryttarsällskap för att tävla i Norrlands största hästtävling, från Stockholm upp till Kiruna. Inte bara för hästsporten men även för den familjära stämningen som skapas på anläggningen i Norrfjolsta vid tävlingstillfället.

– Det betyder jättemycket att få visa upp den här fina anläggningen och bra sport här i Norrland, säger Viktoria Lundgren tävlingsledare

Det har varit ett stort engagemang i år. Med 1 200 ekipage som startat och 40 funktionärer som hjälpt till på plats.

Går emot trenden

Margareta Bäckström som driver anläggningen berättar att de flesta tävlingar minskar i antal deltagare och har svårt att få ihop funktionärer. Medan Näset ser ett ökat deltagarantal och har fått fler funktionärer som hjälper till på tävlingarna varje år.

– Vi är lyckligt lottade att ha så otroligt många funktionärer och hängivna medlemmar, säger tävlingsledare Victoria Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.