• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrmejeriers nya mjölk tillverkas med lägre miljöavtryck än vid traditionell tillverkning. Foto: Thomas Sundberg/SVT

I Nordingrå tillverkas mjölk som ska ge mindre klimatavtryck

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av Norrmejeriers mjölkbönder har ställt om sin mjölktillverkning för att minska klimatavavtrycket. Flera mindre förändringar har visat sig minska avtrycket med minst 25 procent.

De norrländska mjölkgårdarna lämpar sig väl för en grön mjölkproduktion. Här finns mer vallmark än i södra Sverige, betesmarker som korna föredrar och som också binder kol effektivt. Den delen får mjölkbönderna i norr gratis men resten är små förändringar som gör mjölkproduktionen mer hållbar. Ett exempel är ett tillskott i kornas mat som reducerar utsläppen.

– Det är ett metanreducerande fodertillskott som kallas bovaer som minskar metanproduktionen i våmmen med 30 procent. Metanproduktionen i våmmen står för hela 50 procent av gårdens utsläpp, säger Stina Printz som är hållbarhetschef på Norrmejerier.

Nytt sätt att gödsla

Men den stora vinsten är alla sammantagna åtgärder. Elen som de anslutna gårdarna förbrukar kommer från grön tillverkning. Tankbilen som hämtar mjölk från gårdarna drivs av biodiesel och den färdiga mjölken skickas till butikerna med biogasdrivna lastbilar.

– Sedan så ska mineralgödslet som används ha så lågt klimatavtryck som möjligt. Spridningen av stallgödslet kommer att ske med slangar på marken i stället för som nu att det sprids i luften. Det minskar också utsläppen, säger Stina Printz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.