En person i reflexkläder håller upp en lila mjukisdjur framför en återvinningsstation. Till höger syns en återvinningscontainer med insamling av textilier. Det är snöigt och kallt, vilket skapar en vintrig atmosfär runt platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här mjukisdjuret är slängt bland elavfall eftersom det innehåller elektronik – vad gäller i övrigt för textilier? Kan man återvinna tygtrasor från verkstaden? Hur gör man med kläder som kan återanvändas? Foto: Anna Beijron/SVT

Nu är insamlingen av textil till återvinning i gång i Sundsvall – detta gäller

Publicerad

På tre ställen i Sundsvalls kommun kan man lämna textilavfall, men på samtliga återvinningsstationer kan man lämna kläder och skor till insamling och återanvändning. Sedan årsskiftet gäller nya bestämmelser för textilinsamling.

– Allt textilavfall ska gå till återvinning, förklarar Daniel Andersson som är enhetschef för återvinning i Sundsvalls kommun.

Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter.

– Vi köper 14 kilo kläder per person och år och sedan slänger vi sju kilo. Det går inte ihop riktigt, säger Daniel Andersson.

– Vi ska försöka ta reda på de resurser vi har. Men vi måste sluta köpa och konsumera. Vi behöver ändra vårt beteende.

I Sundsvall finns behållare för klädinsamling på 27 av 29 återvinningsstationer. Det finns containrar för all typ av textilåtervinning på de tre återvinningscentralerna i Johannedal, Kretsloppsparken och Svartvik.

Exempel på textilavfall som ska sorteras:

  • Kläder av textil
  • Hemtextil
  • Inredningstextil
  • Väskor av textil
  • Accessoarer av textil

För samtliga grupper gäller det produkter som huvudsakligen består av textil – väv, trikå och non-woven. Mer detaljrik beskrivning av varje grupp finns här på Naturvårdsverkets hemsida.

BEDÖMNING AV SPECIFIKA TEXTILAVFALL

Avfall som omfattas av definitionen av textilavfall i avfallsförordningen ska sorteras ut och samlas in separat.

Definitionen ger visst utrymme för tolkningar.

Naturvårdsverket bedömer att även produkter som till en mindre del består av annat material än textil omfattas av definitionen av textilavfall och därmed av bestämmelserna om separat utsortering och insamling.

  • Städprodukter: Naturvårdsverkets bedömning är att städartiklar (moppar, trasor, mikrofiberdukar) inte bör omfattas av definitionen av textilavfall i avfallsförordningen.
  • Skyddskläder: Skyddskläder omfattas normalt av kravet på separat utsortering och insamling. Det kan dock finnas skyddskläder som till största delen består av andra material än textil och därför inte ska omfattas.

Vilken lagstiftning gäller för textilier?

Följande lagstiftningar är tillämpliga för textil och textilavfall:

• Avfallsdirektivet (2008/98/EG)

• Miljöbalken (1998:808) (riksdagen.se)

• Avfallsförordningen (2020:614)

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.