Två personer sitter vid ett bord i ett bibliotek, belysta av starka lampor, och bläddrar i gamla böcker. De har vita handskar på sig, vilket tyder på att de hanterar värdefulla eller ömtåliga volymer. I bakgrunden syns hyllor med fler böcker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historien om hur Peter Sjölund från Härnösand lyckades lösa dubbelmordet i Linköping har blivit Netflix-serie – som har premiär om drygt en vecka. Foto: Netflix

Nu har serien om Peter Sjölund och dubbelmordet i Linköping premiär

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 januari 2025 har den nya svenska serien ”Genombrottet” premiär på Netflix.

Serien är baserad på historien om hur DNA-släktforskaren Peter Sjölund från Härnösand lyckades lösa det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004.

– Det känns helt overkligt att en skådespelare ska spela mig, säger Peter Sjölund.

I början av januari har den svenska Netflix-serien ”Genombrottet” premiär. Serien, som består av fyra avsnitt, skildrar hur DNA-släktforskaren Peter Sjölund lyckades lösa det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004, efter 16 års utredning.

Sveriges näst största mordutredning

Serien bygger på Sveriges näst största mordutredning och baseras på boken ”Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping” av Anna Bodin och Peter Sjölund.

Det är också första gången i Europa som ett mord har lösts med hjälp av släktforskning.

Huvudrollerna spelas av Peter Eggers och Mattias Nordkvist, där Nordkvist gestaltar Peter Sjölund. Att se sin egen historia gestaltad på skärmen är en unik upplevelse berättar Peter Sjölund.

– Att det skulle bli en Netflix-serie var inget jag visste att jag hade på min bucketlist kan jag säga.

Förslag om lagändring för DNA-släktforskning

Serien utforskar också hur ett olöst brott påverkar ett samhälle och vad som händer med människor som lämnas utan svar på både ”Vem?” och ”Varför?”

Användningen av DNA-släktforskning har varit förbjuden i Sverige sedan Linköpingsmordet löstes, men regeringen har föreslagit en lagändring som kan träda i kraft redan nästa sommar.

Denna ändring skulle kunna tillåta användning av DNA-släktforskning i utredningar av mord och grova våldtäktsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.