Örnsköldsviks kommun vill skapa fler odlingsbara ytor – här syns två personer odla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur fler i Ö-vik ska kunna odla själva – genom en enkät till Örnsköldsviksborna ska vägen till fler odlingsbara ytor i kommunen stakas ut. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Nu ska det bli lättare att odla i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun vill skapa fler odlingsbara ytor. Genom en enkät som kommunen tagit fram tillsammans med föreningen Ätbara Övik hoppas man att allmänhetens önskemål ska peka ut vägen framåt.

Frågor från odlingsintresserade kommuninvånare om odlingsbara ytor i och omkring staden är ständigt återkommande i Örnsköldsvik. Kommunen som har ambitionen att fler ska få möjligheten att odla, vill nu skapa en bild av hur det ska bli möjligt genom en enkät.

– Det handlar inte bara om man själv vill producera mat. Det handlar också om att man kanske vill köpa lokalproducerat. Så det är viktigt att svara på enkäten, säger Mona M Hallin som är trädgårdsdesigner och en av grundarna till Ätbara Övik.

Svaren ska visa vägen

Enligt kommunens stadsträdgårdsmästare, Anna-Sofia Malmström, finns det gott om mark att odla på. Örnsköldsvik är ju ändå en av de största kommunerna i landet. Vad som är oklart är i vilka former de eventuella nya odlingarna kommer få.

Enkäten går att svara på fram till sista september.

– Det ska bli spännande att se resultatet. Vad vill man och hur och var vill man odla, säger Anna-Sofia Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.