Till vänster: Bild på en anatomisk modell som visar prostatan. Till höger: Porträttbild på Johan Styrke, överläkare i urologi vid Sundsvalls sjukhus, iklädd vit rock.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren Johan Styrke berätta om fördelarna – och nackdelarna – med prostatacancertestningen i Västernorrland. Foto: SVT

Prostatacancertestningen i Västernorrland organiseras

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland drar i dagarna igång organiserad prostatacancertestning (OTP) för vissa åldersgrupper. Det är en av de första regionerna i Sverige och Johan Styrke, överläkare i urologi vid Sundsvalls sjukhus är nöjd.

– Ungefär fem procent av svenska män dör i prostatacancer. 10-20 procent får diagnosen och därför är det viktig att få den vid rätt tid i livet, säger han.

Att testningen nu organiseras gör att risken att komma för sent till utredning av misstänkt cancer minskar. I de regioner som inför systemet kommer män från femtio års ålder få ett skriftligt erbjudande om att ta ett så kallat prostataspecifikt antigen, ett PSA-prov. Ett blodprov tas vid en hälsocentral och analyseras. Skulle provet visa på ett föhöjt PSA-värde skickas en remiss till närmaste urologklinik.

– De som fyller 50 eller 56 år under det här året får ett brev med rätt information om PSA så att man själv kan bestämma om man vill testa sig eller inte, säger Johan Styrke.

Det kan i vissa fall finnas nackdelar med PSA-testning, påpekar Johan Styrke. Han påpekar att till exempel socialstyrelsen har avrått från ett nationellt screeningprogram för prostatacancer då det kan riskera att leda till överdiagnostik och överbehandling.

I klippet berättar Johan Styrke om nackdelarna och fördelarna med testet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.