Den vänstra sektionen visar en sjukvårdspersonal som omsorgsfullt bandagerar en skadad hand i en sjukhusmiljö. Den högra sektionen visar en person som går på en isig trottoar, klädd i byxor och skor, med snöiga omgivningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer resurser till halkbekämpning skulle minska samhällets kostnader för halkolyckor, enligt Jenny Eriksson på Statens väg- och transportforskningsinstitut. Foto: SVT arkiv.

Halkolyckor kostar miljarder för samhället – så kan olyckorna minskas

Uppdaterad
Publicerad

22 miljarder kronor. Det är vad fallolyckor som beror på is och snö kostar samhället varje år.

Om snöröjning och halkbekämpning skulle tilldelas mer resurser skulle de kostnaderna kunna kapas rejält, anser Jenny Eriksson utredare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

– Det är olyckligt. Om man istället skulle satsa mer på vinterdriften så skulle samhällskostnaderna minska, säger hon.

Utifrån siffror från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har Jenny Eriksson fått fram att fallolyckor på grund av halka kostar samhället nästan 22 miljarder kronor varje år. Samtidigt lägger stat och kommuner mellan 300 och 600 miljoner kronor på snöröjning och halkbekämpning. I Norrland beror nästan 8 av 10 fallolyckor på halt underlag.

– Tyvärr är det ofta budgeten för vinterväghållning som får stryka med när kommuner måste spara. Men det betyder bara att man för över kostnaderna på regionen istället. Det är olyckligt, säger Jenny Eriksson.

Vill se bättre samarbete mellan regioner och kommuner

Att istället satsa mer på vinterväghållningen skulle kunna minska de totala samhällskostnaderna för halkolyckor, menar hon. Till exempel skulle hela samhället kunna spara mycket om kommuner och regioner samverkade för att minska antalet halkolyckor.

Markvärme väldigt effektivt

Ett sätt att minska riskerna för halkrelaterade fallolyckor och som gör stor nytta är att bygga in värmeslingor på platser där många rör sig. Exempelvis på gågator i centrum.

– Det har man i de centrala delarna av Örnsköldsvik och det har man sett ger en kraftig minskning av fallolyckor. Det är en väldigt bra lösning även om den är dyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.