Hör Per Kempe, tf verksamhetschef för kvinnosjukvården, om hur patienthotellet i Sundsvall kommer att användas under stängningen i Örnsköldsvik. Foto: SVT7Sophia Vestrin, SVT

Nu stänger BB i Örnsköldsvik i drygt två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredag eftermiddag och drygt två veckor framåt stänger BB i Örnsköldsvik. För blivande mammor som har planerade födslar under perioden är det Sundsvalls BB som nu gäller.

Stängningen av BB i Örnsköldsvik gäller födslar. All annan mödravårds- och gynekologisk expertis kommer att finns som vanligt under kontorstid.

Alla kvinnor som är planerade att föda barn under den här tiden hänvisas till Sundsvalls BB och har fått information via mödravårdscentralen hur man ska bete sig.

Mödravårdscentralerna är öppna

– Det vi inte gör är förlossningsvård. Men allt annat, kommer att fungera som vanligt säger Per Kempe tf verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet.

Mödravårdscentralerna är öppna i Sollefteå och Örnsköldsvik. Specialistläkarmottagningarna är öppna som vanligt.

Den gynekologiska expertisen är också öppen som vanligt.

Ska man föda barnet behöver man åka till Sundsvall. Forftfarande kommer läkare att finnas på plats dagtid måndag till fredag, men ingen jour kväll och helg.

”Kostsamt med stafettbarnmorskor”

I ett pressmeddelande skriver Regionen: ”Redan förra sommaren var det problem att hålla öppet vid förlossningen i Örnsköldsvik. Efter mycket pusslande gick sommarschemat ihop. Det blev kostsamt med många stafettbarnmorskor. I år är bemanningsläget ännu något sämre.

– Med erfarenheter från fjolåret ser vi lösningen att stänga två veckor i sommar som den bästa i det läge vi nu befinner oss i, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i länet. Patientsäkerheten går före allt.”

Semesterstängningen för förlossningen i Örnsköldsvik innebär att alla födande kvinnor i länet hänvisas till Sundsvall från och med 3 juli kl 07.00 till och med den 20 juli kl 07.00.

Det exakta antalet beräknade förlossningar från Örnsköldsviks upptagningsområde under berörd period är för tidigt att se. Genomsnittligt rör det sig om 1,5 förlossningar/dag under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.