En familj med tre vuxna och två barn i tonåren sitter i ett väntrum. I bakgrunden syns en världskarta och en grön växt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Eckemo har valt att vaccinera sig mot virussjukdomen TBE som sprids av fästingar. Hör varför de tar vaccinet i videon. Foto: Per-Erik Ström SVT

Patrick vaccinerar sina barn mot TBE: ”Känns naturligt”

Publicerad

Med värmen kommer fästingarna. Då väljer många att vaccinera sig mot den fästingsburna virussjukdom TBE.

– Vi brukar vaccinera 80 till 100 personer per dag, säger vaccinationssköterskan Emmy Asklöf, som vaccinerar barn och vuxna mot fästingsjukdomen TBE på en av länets vaccinationskliniker i Sundsvall.

Patrick Eckemo har tagit med hela familjen till en av länets vaccinationskliniker i Sundsvall för att förebygga risken att drabbas.

– TBE finns ju i stora delar av södra Sverige. Barnen är mycket i Stockholmsområdet och även på västkusten, så det känns naturligt att vaccinera dem, säger han, som själv också tar en påfyllnadsdos.

Ökning senaste decennierna

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet TBE-fall ökat de senaste decennierna, vilket sannolikt beror på en kombination av till exempel antalet smittade fästingar, värddjur och gynnsamma väderförhållanden.

Häng med in i vaccineringslokalen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.