En kvinna, Maria Tempé. Hon har glasögon och en rosa kofta på sig. I bakgrunden syns en ambulans och gröna träd och buskar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många väljer att vaccinera sig mot TBE. Smittskyddsläkaren Maria Tempé förklarar vilka råd och rekommendationer som gäller i Västernorrland i videon. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Smittskyddläkaren i Västernorrland om vem som bör vaccinera sig mot TBE

Publicerad

De två senaste åren har varit rekordår när det gäller antalet som drabbats av fästingsmittan TBE i Sverige, med runt 500 fall om året som rapporterats till Folkhälsomyndigheten. Inga kommuner i Västernorrlands län har förhöjd förekomst av TBE, men det kan ändå finnas en risk att smittas av TBE, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det är bara en väldigt liten andel människor som får allvarlig sjukdom. I länet har vi bara haft två kända fall de senaste 10 åren och de inträffade i fjol i Sundsvalls kommun och Timrå, säger Maria Tempé som är smittskyddsläkare på region Västernorrland.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga symptom, som huvudvärk, trötthet och feber.

För SVT Västernorrland förklarar Maria Tempé vilka råd och rekommendationer som gäller. Hör hennes rekommendationer kring hur du och dina barn ska förhålla er till sjukdomen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.