Satsning på 14 miljarder ska gynna gröna etableringar i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Svenska Kraftnät börjar nästa år bygget av de man kallar ”Kustpaketet” – nya stora elledningar för att öka effektivteten i strömöverföringen i landet. Den här satsningen är en förutsättning för de planerade gröna industrisatsningarna bland annat i Västernorrland.

Men det blir dyrt – och det kommer att ta tid.

Jätteprojektet för svindlande 14 miljarder kronor är planerat sedan länge och görs för att kunna överföra ström effektivare från produktionen i Norrland till det växande behovet i södra Sverige. 

Det är huvudsakligen gamla ledningar som byts ut, men Svenska Kraftnät passar på att även öka kapaciteten i överföringen.

Lång byggtid

Bygget startar nästa år och beräknas vara helt klart först 2036.

– Det är framförallt de olika tillståndsprocesserna som tar tid, säger Daniel Gustafsson, projektledare på Svenska Kraftnät.

– Vi måste också se till att det här inte motverkar andra samhällsintressen, säger han.

SVT: Behovet av el i samhället ökar ständigt, det talas om en fördubbling av konsumtionen de närmaste 10 åren, räcker det här?

– Det här en del av lösningen. Det kommer krävas ytterligare utbyggnad, men också en stor utbyggnad av kraftproduktion för att klara den ökande förbrukningen vi ser.

Obalansen i landet måste rättas till

I första läget kommer utbyggnaden innebära att mer ström kan föras från norr till söder. Men i långa loppet är det ohållbart att tillgodose elbehovet på det sättet, menar Daniel Gustafsson:

– Det kommer inte fungera långsiktigt att sydsverige är ett så stort underskottsområde. Även södra Sverige måste i framtiden bidra med elproduktion för hela landet, säger han.

Hur stora ingrepp blir det i områden där det ska byggas?

– Vi kommer att försöka göra så få ingrepp som möjligt genom att bland annat använda de ledningsgator som redan finns, säger Daniel Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.