– Växer man upp med våld eller sexuella övergrepp så blir ju det en del av en vardag för barnen. Men om de förstår att det här är något som inte är rätt, som inte andra barn utsätts för så har vi en större möjlighet att fånga upp de här barnen, säger Nina Rung, kriminolog och genusvetare.
Hon välkomnar förskolans nya läroplan som börjar gälla från och med 1 juli 2019 och innebär att barnens rätt till integritet skrivs in.
– Det betyder att alla barn har rätt att få del av kunskap om vad som är deras privata delar, vad man får och inte får göra med barn, säger Nina Rung som är kriminolog och genusvetare.
Kunskapen går åt båda hållen den innebär att barnen också får klart för sig vad de får göra mot andra barn och vuxna, understryker hon,.
”Lika för alla barn”
Redan idag arbetar enskilda förskolor med frågor om barns integritet, rätten över sin kropp och sexualitet.
Men Nina Rung menar att det är viktigt att alla barn får den möjligheten och inte bara barn på de förskolor där man frivilligt valt att lyfta frågan.
– Då blir det inte lika för alla barn i Sverige utan det kan vara en förskola som jobbar väldigt strukturerat och bra med de här frågorna och en annan som inte alls gör det.
När nu läroplanen skrivs om innebär det att man kan följa upp resultaten, vilket Nina Rung menar är viktigt.
Fångar upp barn som far illa
Nina hoppas och tror att när barn blir medvetna om sin egen integritet så blir det lättare för dem att säga till om någon går över gränsen. På så sätt borde man kunna fånga upp fler barn som far illa.
– Ja, det är förhoppningen. Ju fler barn som får kunskap om det här, desto mer och fler barn kan ju faktiskt också berätta när det väl händer något som inte känns bra. Först måste man ha kunskap om att det inte är rätt.