I snart två år har det riktats kritik mot boendeförhållandena vid Migrationsverkets boende i Kramfors.
Men protesterna om trångboddhet och dåliga sanitära förhållanden har inte tystnat, utan snarare tilltagit i styrka.
”Ovärdigt boende”
Tidigare i sommar genomfördes en spontan sittstrejk under några timmar i centrala Kramfors och i dag framfördes ny kritik mot boendet i Frånö. Flyktingarna i Frånö byts successivt ut i takt med att deras ärenden avgörs av Migrationsverket men bilden av ett undermåligt boende har stått sig.
– Här finns vägglöss, vi har tre toaletter, allt är slitet, det är värre än ett fängelse säger Omar Ismail, flykting från Syrien.
Deras berättelse bekräftas av volontärer från studieförbundet NBV som har frivilliga svenskakurser på boendet.
– Det är ovärdigt. jag skulle inte kunna bo under de här förhållandena själv. När det är 50-60 boende här kan det fungera men nu är det dubbelt så många säger Eva Tånneryd till SVT Västernorrland.
Stockholmsföretag
Flyktingboendet drivs sedan 2013 av det Stockholmsbaserade företaget HK Partners som fakturerade Migrationsverket 17 miljoner kronor förra året.
I år har företaget en prognos på 21 miljoner i intäkter, men på boendet märks ingen guldkant. Här är det löss och nedslitet.
Efter den förra demonstrationen har Migrationsverket och kommunen inspekterat boendet. Enligt platschefen i Kramfors, Ceccilia Borg besökte hon Frånö förra veckan utan att ha några allvarliga invändningar mot hur det drivs. Boendet är godkänt för 106 boende och är för närvarande fullbelagt.
– Däremot är det viktigt att kritiken kommer fram, säger Borg.
Vi har utan resultat sökt representanter för HK Partners som driver boendet i Frånö. Deras lokale representant uppger dock att de uppfyller Migrationsverkets krav. De hävdar också att de boende har tillgång till 14 toaletter vilket emellertid förnekas av de flyktingar som bor i Frånö.