Arena Hotel i Halmstad är ett av de bolag som gått med störst vinst, enligt SVT:s granskning. Foto: TT

Kvitterar ut miljoner trots missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de bolag som fakturerar Migrationsverket stora summor för asylboenden har samtidigt fått upprepad kritik för dåliga förhållanden på boendena. SVT:s granskning visar att kritik och missförhållanden inte nödvändigtvis betyder stopp för pengarullningen.

Det förekommer att Migrationsverket stänger boenden, till exempel på grund av brister i brandsäkerheten. Men bland de 30 bolag som under årets första halvår kvitterat ut mer än tio miljoner för asylboenden, hittar vi flera som uppmärksammats för hård kritik och bitvis allvarliga missförhållanden.

Ett exempel är bolaget bakom boendet Arena hotel i Halmstad, som tillhör storvinnarna enligt SVT:s sammanställning. I fjol kunde vinsten tiodubblas och hittills i år uppgår intäkterna från Migrationsverket alltså redan till mer än tio miljoner.

SVT granskar asylboendets vinnare

Flera larm till Migrationsverket

Arena hotel har ett flertal gånger uppmärksammats för bland annat svåra ordningsproblem, och Migrationsverket har fått flera larm om att barn far illa av boendet.

En granskning av SVT Halland tidigare i sommar visade samtidigt att Migrationsverket fortsatt fylla på med fler asylsökande trots signaler om att barn for illa i boendemiljön.

Men Arena hotell är inte ensamma om att kombinera miljoner med missförhållanden. För även om Migrationsverket ibland stänger enskilda boenden hittar vi flera bolag på topp 30-listan som kunnat fortsätta hyra ut – trots omfattande kritik.

”Ser genom fingrarna”

Bolaget HK-partners står bakom det hårt kritiserade boendet Frånö utanför Kramfors. Där har det under det gångna året varit upprepade protester mot bland annat trångboddhet och lusangrepp. Även detta bolag tillhör de som som fått ut mer än tio miljoner under årets första halva.

Detsamma gäller asylentreprenören Jim Hoppes bolag, som upprepade gånger fått kritik under flera års tid, bland annat i samband med SVT:s granskning för ett år sedan.

Då uppgav anställda vid Migrationsverket för SVT att man ibland ser genom fingrarna med missförhållanden på asylboendena för att inte försämra relationen till uthyraren, något som förnekas av myndighetens ansvariga.

Företrädare för de kritiserade boendena som SVT Nyheter varit i kontakt med menar att man följer avtalet med Migrationsverket.

Så gjordes undersökningen

  • Av de totalt över tusen företag som hittills fakturerat Migrationsverket för tillfälliga boenden 2015 finns 30 som under första halvåret fått ut mer än tio miljoner vardera. Det är dessa bolags årsredovisningar som SVT gått igenom.
  • Vi har i vart och ett av fallen tittat på bolagens senast tillgängliga årsredovisning, avseende räkenskapsåret 2014 eller 2013/14. Den största delen av bolagsgruppen har hyrt ut boenden till Migrationsverket under flera års tid och pengarna från verket utgör i de flesta fallen en viktig del av av bolagens omsättning.
  • Omsättning, vinst (resultat efter finansiella poster) samt vinstmarginal (resultatets andel av omsättningen) har tagits fram för samtliga 30 bolag. Vi har även undersökt hur den eventuella vinsten använts, t ex till koncernbidrag eller aktieutdelning. Som referens vid bedömningen av hyresintäkternas betydelse för resultatet har vi använt Migrationsverkets uppgifter om utbetalningar under 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar asylboendets vinnare

Mer i ämnet