Bolaget bakom det kritiserade boendet Arena hotel i Halmstad har inte bara sett sin vinst tiodubblas, utan också kunnat lämna tio miljoner i koncernbidrag.
Ledningen vill inte ställa upp på en tv-intervju men förklarar i ett mejl till SVT att asylboendet som gammalt hotell redan håller en så hög kvalitet att det inte behövts några investeringar där.
Spa och vingård
Även flera andra av de bolag som tjänat stora summor på uthyrning till Migrationsverket har under 2014 gjort aktieutdelningar eller lämnat koncernbidrag på miljontals kronor.
Ett exempel är Bert Karlsson vars bolag ökade omsättningen till 171 miljoner kronor förra året jämfört med 52 miljoner 2013. Vinsten steg från 4 till 23 miljoner kronor.
Ett annat exempel är bolaget Liagården, som driver ett asylboende utanför Ullared. Asylboendet har inte kritiserats för dåliga förhållanden, men många reagerade ändå då SVT i fjol visade att tio miljoner gått vidare till moderbolaget Ästad Gård för att bygga ut en konferensanläggning med spa och vingård.
Ser det som landsbygdsutveckling
Av 2014 års intäkter från Migrationsverket har nu ytterligare två miljoner gått vidare som aktieutdelning till moderbolaget, och därutöver fyra miljoner som koncernbidrag, vilket gör att moderbolaget med vingården sammanlagt fått ytterligare sex miljoner från asylboendet detta år.
– Det är sex miljoner som återinvesteras i moderbolaget för att expandera där och skapa arbetstillfällen på landsbygden, säger vd:n Daniel Carlsson som ser utvecklingen av konferensanläggningen som ett slags landsbygdsutveckling.
Och vad säger du till den som höjer på ögonbrynen åt att ytterligare miljoner går från ett asylboende till en konferensanläggning med spa och vingård?
– Det finns inte så mycket jag kan säga, mer än att vi bedriver ett bra boende som vi är nöjda med. Vi har haft en hög vinst på grund av en hög beläggning.
Ingen kritik
Daniel Carlsson påpekar att asylboendet inte fått någon kritik från Migrationsverket, och för Hallands Nyheter har också Rädda Barnen beskrivit boendet som relativt bra.
I fjol sa Daniel Carlsson att det skulle komma att göras stora investeringar också i Liagårdens lokaler. Han står fast vid att lokalerna ska rustas upp – men inte så länge det är ett asylboende.
– Innan det var asylboende var det ett exklusivt vandrarhem som riktade sig mot Gekås resenärer. När behovet minskar och verksamheten avtar måste huset återställas till den typen av verksamhet.
Vet du mer om de privata asylboendena? Kontakta våra reportrar, via mejl, telefon (08-784 00 00) eller tvleaks.se.
Så gjordes undersökningen
Av de totalt över tusen företag som hittills fakturerat Migrationsverket för tillfälliga boenden 2015 finns 30 som under första halvåret fått ut mer än tio miljoner vardera. Det är dessa bolags årsredovisningar som SVT gått igenom.
Vi har i vart och ett av fallen tittat på bolagens senast tillgängliga årsredovisning, avseende räkenskapsåret 2014 eller 2013/14. Den största delen av bolagsgruppen har hyrt ut boenden till Migrationsverket under flera års tid och pengarna från verket utgör i de flesta fallen en viktig del av av bolagens omsättning.
Omsättning, vinst (resultat efter finansiella poster) samt vinstmarginal (resultatets andel av omsättningen) har tagits fram för samtliga 30 bolag. Vi har även undersökt hur den eventuella vinsten använts, t ex till koncernbidrag eller aktieutdelning. Som referens vid bedömningen av hyresintäkternas betydelse för resultatet har vi använt Migrationsverkets uppgifter om utbetalningar under 2014.