Under första halvåret 2015 betalade Migrationsverket ut närmare en och en halv miljard till sammanlagt över 1.000 bolag som hyr ut tillfälliga boenden, boenden som måste hyras eftersom man inte lyckas hitta tillräckligt många vanliga bostäder till asylsökande.
Resultatet blir boenden som i många fall kritiserats för trångboddhet och missförhållanden, och som egentligen varken Migrationsverket eller ansvariga politiker vill ha. Något som framgick tydligt när SVT granskade branschen för snart ett år sedan.
Tiodubblat resultat
Men SVT:s nya granskning visar nu att uthyrningen till Migrationsverket fortsatt kan vara ett ekonomiskt lyckokast för en rad av de största aktörerna på marknaden.
Vår genomgång av de senaste boksluten från branschens jättar visar flera exempel på ökade omsättningar, förbättrade resultat och höga vinstmarginaler.
Sportsbaren Arena i Halmstad AB är ett mycket framgångsrikt exempel. Bolaget har tiodubblat sitt resultat från strax under en miljon till strax över tio miljoner. Sportsbaren Arena driver ett asylboende på Arena Hotel i Halmstad, ett boende som bitvis blivit hårt kritiserat.
”Djupt otillfredsställande”
För flera av bolagen har varannan krona från Migrationsverket blivit vinst.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) är kritisk mot framgångarna för asylboende-bolagen.
– Det är djupt otillfredsställande, och vi måste se till att få ner både andelen och antalet av de asylboenden som hyrs på den privata marknaden.
Vet du mer om de privata asylboendena? Kontakta våra reportrar, via mejl, telefon (08-784 00 00) eller tvleaks.se.
Så gjordes undersökningen
Av de totalt över tusen företag som hittills fakturerat Migrationsverket för tillfälliga boenden 2015 finns 30 som under första halvåret fått ut mer än tio miljoner vardera. Det är dessa bolags årsredovisningar som SVT gått igenom.
Vi har i vart och ett av fallen tittat på bolagens senast tillgängliga årsredovisning, avseende räkenskapsåret 2014 eller 2013/14. Den största delen av bolagsgruppen har hyrt ut boenden till Migrationsverket under flera års tid och pengarna från verket utgör i de flesta fallen en viktig del av av bolagens omsättning.
Omsättning, vinst (resultat efter finansiella poster) samt vinstmarginal (resultatets andel av omsättningen) har tagits fram för samtliga 30 bolag. Vi har även undersökt hur den eventuella vinsten använts, t ex till koncernbidrag eller aktieutdelning. Som referens vid bedömningen av hyresintäkternas betydelse för resultatet har vi använt Migrationsverkets uppgifter om utbetalningar under 2014.