Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya regeringen vill genomföra ”århundradets vårdreform”

Uppdaterad
Publicerad

När den tillträdande regeringen idag på förmiddagen berättade vad de vill göra de närmaste fyra åren lades stort fokus på stora förändringar för sjukvården i landet.

– Vi är eniga om att genomföra århundradets vårdreform, sa Kristdemokraternas Ebba Busch vid presskonferensen.

Frågan om ett förstatligande av sjukvården har varit ett av KD:s viktigaste frågor, och nu ska den nya regeringen utreda om staten – helt eller delvis – ska ta över ansvaret för vården i landet.

– Vi ska ta de första stegen för ett nationellt ledarskap för vården i hela landet, sa Busch, som pekade på att det idag finns 215 000 patienter i landet som fått vänta längre tid på vård än vad den s k vårdgarantin stipulerar.

Kraftig utbyggnad av primärvård

Den nya regeringen vill sjösätta ett antal ”omfattande reformer”, bland annat en kraftig utbyggnad av primärvården där möjligheten att få en tid hos läkare måste förbättras, enligt Busch.

Den nya regeringen vill även införa en nationell vårdförmedling för att kapa vårdköerna och en nationell plan för förlossningsvården.

Dessutom ska en staten ta över planeringen av kompetensförsörjningen för vårdpersonal.

Vad kommer hända med regionerna?

Frågan är ju då hur de här förslagen kommer att påverka regionerna? Idag är det där som ansvaret ligger för både sjukhusen, alltså specialistvården, och primärvården runt om i landet.

Genomförs den nya regeringens vårdplaner väntar stora förändringar för regionerna – i förlängningen kanske ett avskaffande av strukturen som den ser ut idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.