De nya reglerna innefattar även storkök, såsom skolmatsalar och sjukhuskök och gäller allt från nöt och gris, till får, get och fågel. Reglerna ska ge konsumenten möjlighet att göra medvetna val baserade på köttets ursprung.
Information om var köttet kommer ifrån ska vara lättillgänglig för restauranggästen. Men behöver endast ges på begäran – muntligt eller skriftligt.
”Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån”, skriver Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist i ett pressmeddelande.
Ursprungsland för kött på restaurang
Köttsorterna som inkluderas i lagkravet:
• nötkött
• svinkött, även vildsvinskött
• fårkött
• getkött
• fjäderfä
Köttsorterna som inte inkluderas i lagkravet:
• hästkött, renkött och älgkött
• inköpta köttprodukter som till exempel inköpt marinerad kycklingbröstfilé, bacon eller färdiga köttbullar
• kött som används för att tillverka fond, sky, buljong eller liknande produkter.
Källa: Livsmedelsverket