En man som arbetar framför kassan i en restaurang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till André Pals restaurang i Sundsvall för att höra mer om de nya köttreglerna för restauranger och storkök. Foto: Tindra Näsström/SVT

Nya regler för restauranger – måste informera om köttets ursprung

Publicerad

Från den 1 mars är det krav på att restauranger ska kunna informera gästerna om var köttet som serveras kommer ifrån.

– Kunderna har rätt att veta ursprunget på köttet som de väljer att äta, säger restaurangchefen André Pal i Sundsvall.

De nya reglerna innefattar även storkök, såsom skolmatsalar och sjukhuskök och gäller allt från nöt och gris, till får, get och fågel. Reglerna ska ge konsumenten möjlighet att göra medvetna val baserade på köttets ursprung.

Information om var köttet kommer ifrån ska vara lättillgänglig för restauranggästen. Men behöver endast ges på begäran – muntligt eller skriftligt.

”Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån”, skriver Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist i ett pressmeddelande.

Tre ungdomar. En kille och två tjejer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur tänker unga om den nya köttregeln? – Det får du svar på i klippet ovan. Foto: Eric Heller/SVT

Ursprungsland för kött på restaurang

Köttsorterna som inkluderas i lagkravet:

• nötkött

• svinkött, även vildsvinskött

• fårkött

• getkött

• fjäderfä

Köttsorterna som inte inkluderas i lagkravet:

• hästkött, renkött och älgkött

• inköpta köttprodukter som till exempel inköpt marinerad kycklingbröstfilé, bacon eller färdiga köttbullar

• kött som används för att tillverka fond, sky, buljong eller liknande produkter.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.