Nikita Mitenko framför utsikt från Norra berget i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nikita Mitenko höll på att ta körkort när reglerna för ukrainska flyktingar ändrades. Efter nytt EU-beslut får han en ny chans till kortet. Foto: Ylva Holmgren

Nya regler ger ukrainska Nikita chans till körkort

Uppdaterad
Publicerad

Med de nya EU-reglerna har ukrainska flyktingar som Nikita Mitenko möjlighet att ta körkort i Sverige. Reglerna syftar till att underlätta integration och ge fler möjligheter till självständighet och arbete.

Personer som har flyttat till Sverige från Ukraina och fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd kan nu bli folkbokförda och få ett personnummer. Något som underlättar för 19-åriga Nikita på flera sätt.

– Jag kan studera och gå ett yrkesprogram. Jag skulle vilja jobba med att svetsa eller snickra, säger Nikita.

Det öppnar även upp möjligheten för Nikita att ta ett körkort. Något han påbörjade innan Transportstyrelsen beslutade att ukrainska flyktingar inte kunde ansöka om undantag från reglerna om id-handling vid förarprov.

– Jag får börja om och kanske betala 15 000 kronor till, säger Nikita.

Fokuserar på det positiva

Nikita bor ensam i Sundsvall, hans föräldrar och syster är kvar i Ukraina. Hans pappa deltar i kriget berättar Nikita men istället för att oroa sig fokuserar han på annat.

– Om man jobbar och har fokus på positiva grejer så är det inga problem och det är bättre här och jag har möjlighet att hjälpa min familj.

Hör Nikita Mitenko berätta om hur han ser på möjligheterna med att få ett personnummer.

Du som har haft till­fäl­ligt skydd i två år kan bli folk­bok­förd

Europeiska unionens råd har enats om att förlänga massflyktsdirektivet till den 4 mars 2026. Till följd av beskedet kan Skatteverket börja folkbokföra personer från Ukraina. I och med förlängningen kan de som varit i Sverige minst två år och planerar att stanna ytterligare minst ett år få personnummer.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.