Nya regler kring elsparkcyklar träder i kraft – förbud att parkera på gångbanor

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen trädde nya regler kring elsparkcyklar i kraft. Det är nu förbjudet att parkera på platser där det inte finns angivna parkeringsplatser, och att köra fordonet på gångbanor.

– Kör man på trottoar eller gångbana är det 500 kronor i böter, säger Petter Elfving, trafikpolis i Sundsvall.

I slutet av juni dök det upp 500 elsparkcyklar i Sundsvall. Det populära fenomenet präglar stadsbilden i många svenska städer, men det har inkommit klagomål.

– Slängda och slarvigt parkerade elsparkcyklar har tyvärr blivit vardag i många städer. Därför inför vi nu ett parkeringsförbud på gång- och cyklebanor, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande i mitten av juni.

Förbjudet att köra två på samma cykel

Kommunen ansvarar för att sätta upp parkeringsplatser. Om elsparkcyklarna parkeras på gångbanor eller annan olämplig plats har kommunen och polisen tillåtelse att flytta dem.

Det är även förbjudet att köra två personer på samma elsparkcykel.

– Då blir det böter på 500 kr vardera, säger Petter Elfving.

Fler bör använda hjälm

I Sundsvall kör nästan alla utan hjälm. Men det är något som trafikpolisen Petter Elfving vill se förändring på.

– Om man är under 15 år ska man ha hjälm på sig. Ramlar man och det är ju ganska höga farter så kan det bli stora skador, säger han.

Hör polisen berätta om de nya reglerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.