Rättsmedicinalverkets slutsats är att bråk och dålig stämning på festen i kombination med höggradig berusning och knarkpåverkan utlöste dådet.Mordet begicks i gryningen på nyårsdagens morgon i en lägenhet i Sundsvall. Tre kvinnor i 50-årsåldern hade samlats hemma hos en av dem för att fira nyår tillsammans.
Festen slutade med att en av gästerna attackerade den andra gästen med en kniv – som hon enligt åklagaren haft i sin handväska – och högg henne till döds i ett ytterst brutalt dåd som enligt obduktionen av kroppen och den tekniska undersökningen av mordplatsen torde ha haft ett långt och utdraget förlopp.
Kniven i handen
Den åtalade kvinnan greps på plats med kniven i handen, och först efter att hon sprayats med pepparspray slängde hon den ifrån sig.
Kvinnan har både i polisförhören och i rättssalen nekat till brott, och säger sig endast ha fragmentariska minnesbilder av kvällen och är övertygad om att hon blivit drogad. Hon konstaterades ha 1,8 promille alkohol i blodet och urinprovet visade spår av det lugnande narkotikaklassade medlet pregbalin, som hon inte fått utskrivet från sjukvården.
När hon fördes in i polisarresten undrade hon vad som hänt och hur kunde vara så blodig på händerna utan att ha ont.
Förvirrad vid gripandet
Dessförinnan hade kvinnan i samband med gripandet uppträtt förvirrat och pratat osammanhängande. Hon svarade inte på polismännens frågor utan mumlade i stället ”han är elak, han är farlig...han ligger på marken”.
På huvudförhandlingens sista dag den 17 juni , då Sundsvalls tingsrätt konstaterade att övertygande bevisning lagts fram om kvinnans skuld, beslutades att hon skulle genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan domen i målet meddelades.
Inte psykiskt störd
Den är nu klar – och i sitt yttrande kommer Rättsmedicinalverket fram till att kvinnan ”ej har begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, ej lider av en allvarlig psykisk störning” och att det ”därmed ej finns medicinska förutsättningar att överlämna NN till rättspsykiatrisk vård”.
Rättsmedicinalverket konstaterar att kvinnan ”inte uppvisat några som helst tecken på förekomst av en allvarlig psykisk störning under den rättspsykiatriska undersökningen”. Hon bedöms heller inte ha lidit av det i samband med gärningen.
Ingen grav tvångsmässighet
Hon har enligt yttrandet ”inte uppvisat sviktande verklighetsprövning, grav tvångsmässighet eller andra symtom som skulle kunna indikera allvarlig psykisk sjuklighet.”
Hennes förvirrade beteende vid gripandet hänvisas till kraftig berusning och gör hennes uttalanden ”svårvärderade”. Rättsmedicinalverket påpekar att kvinnan också spontant berättat att hennes pappa slagit henne och att hon bar kniv för att ”kunna skydda sig själv”.
Arg, berusad och knarkpåverkad
Under utredningen har den åtalade kvinnan lagt skulden på det inträffade på festens värdinna och menat att hon lagt pregbalin i hennes glas. Men ett hårprov från kvinnan ”påvisar en längre tids intag.”
Rättsmedicinalverkets slutsats är att det kraftiga våldet utlösts av att kvinnan känt sig mobbad av de andra på festen och blivit mycket arg, i kombination med ”höggradig berusning och påverkan av narkotikaklassat medel (med ökad aggressivitet och minskad impulskontroll som följd)”.
Yrkat på livstid eller vård
Myndigheten anser därför inte att hon ska få påföljden rättspsykiatrisk vård om hon döms för mordet.
Vice chefsåklagare Peter Salzberg yrkade i sitt slutanförande på att kvinnan ska dömas för mord till livstids fängelse eller rättspsykiatrisk vård.
Den 28 juli ska rättegången formellt avslutas.
Utdrag ur Rättsmedicinalverkets slutsats av undersökningen
”Gärningen ter sig avvikande till sin karaktär utifrån det kraftiga övervåldet. Den bedöms dock kunna förstås mot bakgrund av en situation där NN (den åtalade kvinnan) blivit mycket arg. Händelsen har föregåtts av konflikt och NN tycker sig ha blivit mobbad av värdinnan och offret under nyårskvällen/-natten.
NNs personlighetsdrag i kombination med höggradig berusning och påverkan av narkotikaklassat medel (med ökad aggressivitet och minskad impulskontroll som följd), bedöms förklara händelseförloppet.”