Soldater i vita kamouflagekläder och utrustning i ett snötäckt skogslandskap är redo med vapen i den vänstra sektionen. Den högra sektionen visar en person i en mörkblå uniform med en mössa och ett namnbrickemärke.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Ingeborg Widerberg, chef för Västernorrlandsgruppen, om utbildningens innehåll – och vilka typer av roller det finns i Hemvärnet. Foto: Hans Lindblom/SVT

Nytt test i Härnösand: Fem veckors militär träning för fler hemvärnssoldater

Uppdaterad
Publicerad

I sommar startar en unik fem veckor lång militärutbildning i Härnösand, med syftet att rekrytera fler soldater till Hemvärnet. Det är den första i sitt slag i Sverige och är öppen för alla svenska medborgare över 18 år, med särskild prioritet för sökande från Norrland.

I sommar genomförs ett försök med en fem veckor sammanhängande militär utbildning i syfte att få fler soldater inom Hemvärnet. Det är en fem veckor lång grundutbildning i militära kunskaper. Utbildningen drar i gång i Härnösand i sommar.

Första i sitt slag

– Det här är en början, en pilotutbildning där vi vill öppna upp den här vägen och alla kan söka som är över 18 år och svensk medborgare, säger Ingeborg Widerberg chefen för Västernorrlandsgruppen.

Utbildningen är, enligt Försvarsmakten den första i sitt slag och är för hela riket även om sökandes från Norrland kommer att prioriteras.

Högst andel kvinnor i Norrland

Medelåldern i Hemvärnet totalt, ligger på 45 år. I Norrland 55 år, enligt Ingeborg Widerberg.

– Här i Norrland har vi högsta andelen kvinnor i Hemvärnet och det finns en stor erfarenhet att ta av, säger Ingeborg Widerberg.

Hemvärnet

Hemvärnet är en stridskraft i Försvarsmaktens insatsorganisation och består av 22 000 soldater över hela landet. Hemvärnets huvuduppgift är att skydda, bevaka, ytövervaka och stötta samhället vid kris.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.