• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oenighet om örnsändare

Uppdaterad
Publicerad

När länsstyrelsen i Västernorrland ville ha klartecken för ett forskningsprojekt med sändare på kungsörnar blev det nobben från två intresseorganisationer som är oroliga över att örnarna kan dö av sändarna.

Satellitsändare på fåglar och djur är ett effektivt sätt att få information om olika arters beteenden och rörelsemönster. Ovärderligt för forskarna men när länsstyrelsen i Västernorrland ville få med organisationen Kungsörn Sverige och Ångermanlands ornitologiska förening i ett forskningsprojekt med sändare på kungsörnar blev svaret nej.

-Vi känner att vi vill ha en utvärdering, vad beror de skador som blivit på för något, säger Tomas Birkö, ordförande i både Ångermanlands ornitologiska förening och Kungsörn Sverige och syftar på några fall där örnar med sändare dött.

Det är Birger Hörnfeldt på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå som ytterst ansvarar för forskningen med satellitsändare på örnar.

– Det har funnits en äldre sändartyp som vi satte på i början och som misstänks ha orsakat skador på ett par örnar som SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, har obducerat men då vi fick reda på det så slutade vi att sätta på såna sändare, säger Hörnfeldt.

Men fågelvännerna låter sig inte övertygas, inte än i alla fall.

– Vi tycker att man ska avvakta tills man får bättre klarhet i det hela, säger Tomas Birkö medan Birger Hörnfeldt anser att den nytta forskningen har av sändarna överväger nackdelarna med god marginal.

– Ja det tror vi och hoppas, trodde vi att det var tvärs om skulle vi givetvis inte hålla på överhuvudtaget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.