Första gången han vände sig till ögonkliniken var 2008. Även om det inte går att bevisa att tumören fanns där bakom hans öga redan då så är han själv övertygad om att det var så. Besvären kom tillbaka.
Det var värk och synrubbningar som aldrig utreddes av kliniken. Efter 2012 tilltog besvären. Värken i hans öga beskriver han som en plåga. Synrubbningarna blev allt svårare att hantera.
Han sökte akut flera gånger och träffade läkare efter läkare. Röntgenbilder feltolkades. Han skickades hem utan behandling, visserligen med löften om återbesök men kallelserna uteblev.
Så var situationen i flera år.
Second opinion
Till slut begärde Stig Sundvisson att få träffa en läkare vid ögonkliniken i Umeå. Röntgenbilder skickades upp från kliniken i Sundsvall och kort efteråt kom kallelsen.
När han kom dit frågade läkaren om han undrade något om tumören bakom ögat. En tumör som han inte hade någon aning om. Beskedet kom som en chock.
– Jag höll på att ramla av stolen. Det var ju ingen som hade sagt något om en tumör, säger han.
Även om det var ett jobbigt besked fick han också veta att tumören var godartad. Den var orsaken till huvudvärken och synrubbningarna, men beskedet var också att det var försent att ta bort svulsten. Det hade varit möjligt om han behandlats tidigare.
Kritik från IVO
Inspektionen för vård och omsorg konstaterar i ett aktuellt beslut att Stig Sundvisson fått en vårdskada och att han inte bemötts i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet vid ögonkliniken i Sundsvall.
IVO riktar hård kritik mot ögonkliniken i Sundsvall men konstaterar också att Stig Sundvisson träffade så många läkare under de här åren att ingen enskild kan lastas för att tumören missades. Han upplever beskedet från IVO som en upprättelse, men inte helt.
Stig tvingas nu leva med bestående värk och synrubbningar. Han har fått ge upp jaktintresset och har svårt att klara av sitt jobb som processoperatör på Östavallssågen. Han tycker att de ansvariga ska ställas till svars.
– Någon måste bära ansvaret. Det känns skönt att kliniken får kritik och att jag får en ursäkt men samtidigt undrar jag, vad händer sedan då? Någon måste vara ansvarig. Den frågan vill jag gärna ha besvarad, säger han.
Flera fall anmälda
Samtidigt är Stig Sundvisson inte ensam. I veckan meddelade ögonkliniken vid Sundsvalls sjukhus att man lämnat in fem Lex Mariaanmälningar till IVO till följd av bristande rutiner vid kliniken, meddelades i ett pressmeddelande.
Anmälningarna rör händelser under åren 2014 till 2017 på ögonkliniken där försenade kontakter med patient, eller sena bokningar och remisser, gjort att patienter drabbats av skador som troligen hade kunnat undvikas eller mildras.
– Varje avvikelse är en för mycket, och jag ser väldigt allvarligt på det som hänt, säger Sandra Andersson som är verksamhetschef på länets ögonklinik med anledning av de fem aktuella fallen.