Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket sårbarhet” så beskriver forskaren Irina Dimitrova vid Mittuniversitetet en framtid utan kontanter. Hör mer om vilka risker som finns i klippet. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Forskning: Ökad användning av kontanter – säkerhetsläget påverkar

Publicerad

Användningen av kontanter ökade 2023 jämfört med året innan, det visar doktoranden Irina Dimitrovas forskning vid Mittuniversitetet i Sundsvall. En oro kring det osäkra världsläget lyfts fram som en av orsakerna.

– Det finns mycket sårbarhet i samhället, säger hon.

Doktoranden Irina Dimitrova vid Mittuniversitetet forskar om hinder och möjligheter för ett kontantlöst samhälle. Hon analyserar digitala betalningar hos två grupper: de som accepterar dem och de som är tveksamma. Målet är att undersöka hur olika faktorer påverkar dessa hinder och möjligheter, samt människors vilja att använda digitala betalningsmetoder.

Fler använder kontanter

Det finns många butiker, restauranger och försäljningsställen som inte längre tar emot kontanter. Samtidigt ökar alltså användandet enligt Mittuniversitetets forskning.

– Det är mycket oro kring olika kriser och krig som finns idag. Olika driftstörningar kan göra att man inte kan tanka bilen till exempel, säger doktoranden Irina Dimitrovas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.