Mikael Flodström är vd för Scenkonst Västernorrland. Här står han på Tonhallens stora scen och ser glad ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mikael Flodström varför han tycker att det behövs en heltidsanställd kammarorkester i Sundsvall. Foto: Hans Lindblom/SVT

Därför menar Scenkonst Västernorrland att det behövs en heltidsanställd orkester

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Flodström är vd för Scenkonst Västernorrland. Han är övertygad om att kulturen behövs för att öka inflyttningen.

– Gävle och Umeå har var sina symfoniorkestrar då kan vi väl ha en kammarorkester, säger han.

Region Västernorrland och Sundsvalls kommun vill att Nordiska Kammarorkestern ska bli en orkester på heltid istället för som nu på 60 procent, enligt en ny avsiktsförklaring.

20 nya jobb

Kommunen satsar därför en halv miljon och regionen satsar fem miljoner för att utöka verksamheten. Förhoppningarna är också att tjugo nya jobb skapas i länet i och med satsningen.

I klippet berättar vd:n för Scenkonst Västernorrland om varför han tror på satsningen.

avsiktsförklaringen från regionen och sundsvalls kommun

”Vår gemensamma avsikt är att om möjligt från och med 2027 erbjuda musikerna i Nordiska Kammarorkestern heltidsanställning, och därigenom skapa ett större musikutbud som ger fler av våra medborgare tillgång till sin egen orkester. För att möjliggöra detta ska bolaget och ägarna aktivt samarbeta för en ökad finansiering av verksamheten med syftet att stegvis kunna trappa upp tjänstgöringsgraden. Slutlig prioritering är en fråga för bolagets styrelse utifrån gällande ägardirektiv.”

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.