Programledaren och youtubern Alex Hermansson i aulan på Hedbergska skolan i Sundsvall där han föreläser åt stiftelsen Friends om mobbning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alex Hermansson vill gjuta mod i barn och unga att våga säga ifrån mot mobbning. Han delar med sig av egna erfarenheter när han föreläser och så visar han prov på sin akrobatik på scen. Foto: Anna Beijron/SVT

Friends på antimobbningsturné med Alex Hermansson – Det här får elever i Sundsvall lära sig

Uppdaterad
Publicerad

Han är känd från flera SVT-program som barnprogramledare och youtubekontot Rackarungarna, bland annat. Nu vill han göra skillnad för unga som går i skolan.

– Utanförskapet och den psykiska ohälsan känns som ett växande problem. Jag vill förvalta mitt ansvar, säger Alex Hermansson.

Han rör sig vant på scenen. Ställer frågar till den engagerade publiken.

Han berättar hur det var när han gick i skolan. Att han inte bara var en rolig och sprallig kille.

”Jag var rädd och osäker”

– Jag var rädd och osäker på insidan och som självförsvar hade jag en kaxig mask och hamnade i grupptryck, berättar han.

Alex har precis dragit igång föreläsningsturnén med stiftelsen Friends. Målet: Att minska mobbning och kränkningar.

Turnerar med viktigt budskap

Första turnéstoppet är Sundsvall där man möter runt 2 000 elever i årskurs 3-6.

Från scenen försöker Alex ingjuta mod och ge barnen verktyg för att stå upp för både sig själva och andra.

Vuxnas ansvar framför allt

– Det är alltid vuxnas ansvar att förebygga och stoppa mobbning men samtidigt är det viktigt att barn tränar de förmågor som skapar en tryggare skolmiljö, menar Maja Frankel som är generalsekreterare på stiftelsen Friends.

Se en del av föreställningen med Alex i videon. Han berättar om en händelse i skolan som han ångrar djupt. Frågan är också: blir det någon volt på scen?

VAD ÄR FRIENDS TURNÉ MOT MOBBNING?

Friends är en stiftelse som utvecklar, tillämpar och sprider kunskap om mobbning, kränkningar och diskriminering. De ger bland annat råd och stöd och vill bilda opinion.

• Friendsturnén pågår under hösten 2024 och möter 10 000 skolbarn i årskurs 3–6.

• Turnén sker tillsammans med tv-profilen Alex Hermansson som ska inspirera barnen att vara schyssta mot varandra och våga agera när något känns fel.

• Städer för stopp: Sundsvall, Luleå, Stockholm, Kalmar och Göteborg.

• Friendsturnén och skolmaterialet är gratis för de skolor som medverkar.

källa: friends

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.