Flest ungdomar mellan 7 och 20 år som är aktiva i en idrottsförening finns i Örnsköldsvik, minst antal i Sollefteå, visar kartläggningen.
En anledning är att landsbygden har färre idrottsföreningar och färre idrotter att erbjuda men också socioekonomiska faktorer spelar en stor roll, menar Magnus Forsberg som är idrottskonsulent och sakkunnig i barn- och ungdomsidrott på Västernorrlands idrottsförbund.
– Vi vet att det är svårare på glesbygden där föräldrar kanske pendlar till sina jobb. Har svårare att ställa upp som ledare eller att skjutsa, säger han.
Bättre fysisk hälsa
Det handlar även om skillnader i socioekonomiska förutsättningar, menar Magnus Forsberg.
– Det idrottas i högre grad där barn har det bättre ställt hemma och utbildningsnivån hos föräldrarna spelar roll.
I hälsoundersökningar som gjorts syns det att de med föräldrar som har högre utbildning och bättre socioekonomi har bättre fysisk hälsa.
– Vi vet att 9 av 10 barn någon gång är med i idrottsrörelsen. Vår utmaning är att behålla dem så länge som möjligt. Det är klart att vi vill ha så höga siffror som möjligt. Så många som möjligt. Behålla dem så länge som möjligt inom idrotten, säger Magnus Forsberg.
Rörelsesatsning
Det pågår en rörelsesatsning i skolan som är ett initiativ från regeringen som är riktad mot glesbygden. En av de satsningarna pågår i Kramfors och Ånge kommun.
– Vi satsar även på vissa bostadsområden där vi har vita fläckar och vet att det saknas idrottsföreningar. Vi jobbar i Tallnäs och nyligen startade vi ett projekt i Bredsand, säger Magnus Forsberg.
Barn och ungdomar 7-20 år som 2017 var aktiva i en idrottsförening
Örnsköldsvik 68,7 procent
Sundsvall 68,2
Härnösand 63,4
Timrå 62,3
Ånge 61,3
Kramfors 60,5
Sollefteå 57,5
Källa: Riksidrottsförbundet och SCB