Framställning av fisk och skaldjur i en livsmedelsbutik, med olika sorter av lax, vitfisk och skaldjur på is. Prisskyltar visar variationerna i priser för varje typ av fisk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fisk anses trots allt nyttigt. Frågan är då, vilken fisk kan vi äta? Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Fortsatt rött ljus för strömmingen i WWF:s fiskguide

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterades årets upplaga av världsnaturfonden WWF:s fiskguide.

WWF anser att man inte ska äta strömming från stora delar av Östersjön och Bottniska viken – och äta den kassodlade laxen som totalt dominerar utbudet i Sverige några gånger per år.

Årets upplaga av världsnaturfonden WWF:s fiskguide innehåller inte några påtagliga nyheter jämfört med ifjol. WWF ger rött ljus för strömming från centrala och västra Östersjön samt Bottniska viken med bakgrunden att bestånden är så hårt fiskade.

– Det beror på att bestånden fortfarande mår förhållandevis dåligt, samtidigt har man beslutat sig för att höja kvoterna, säger Inger Melander som är havs- och fiskeexpert på WWF.

Svenskar äter mest lax

Laxen som snart ligger på svenska julbord är den fisk som vi i Sverige äter mest av och nästan alltid handlar det om norsk, kassodlad lax som får gult ljus i WWF:s fiskguide och bara ska ätas 3-4 gånger om året.

– Det är problematiskt, säger Inger Melander och pekar på uppfödningens olika konsekvenser som rymningar, spridning av laxlus, påverkan på vild lax med sjukdomsspridning och påverkan på hela ekosystemet.

Norsk landodlad lax får grönt ljus

Norsk landodlad lax får grönt ljus i fiskguiden och WWF föreslår att man istället äter den laxen. Den verksamheten är däremot minimal i dag och sådan fisk är svår att få tag i. Branschen hävdar att det blir för dyrt.

– Vi har varit bortskämda med att fisk ska vara billigt, det behöver den inte vara, landbaserad odling är förknippad med en högre kostnad men jag tycker att det är fel att skylla på att det är för dyrt, man får skära i marginalerna någon annanstans, säger Inger Melander.

Bygger på fiskbeståndens situation

Samtidigt finns misstankar om att den strömming som fångas av det storskaliga trålfisket i Östersjön och Bottniska viken blir mat till laxar i Norska odlingar.

WWF:s fiskguide är en rekommendation från organisationen som bygger på fiskbeståndens situation och tar inte hänsyn till om fisken till exempel innehåller miljögifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.