Färsk statistik visar att Örnsköldsvik är en av de tryggare kommunerna i landet. Foto: SVT

Örnsköldsvik tryggast i länet

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsvik klättrar hela 31 placeringar i ”trygghetslistan” Öppna jämförelser till nummer 57 av landets 290 kommuner. I botten hittar vi Sollefteå och Kramfors.

Rent statistiskt är Örnsköldsvik en trygg kommun att bo i, visar rapporten ”Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet 2017” från Sveriges Kommuner och Landstings samt Myndigheten för samhälls­skydd och beredskap. När man väger samman de fyra faktorerna personskador, utvecklade bränder i byggnad, anmälda våldsbrott och anmälda stölder hamnar Örnsköldsvik på plats 57 av landets kommuner – en förbättring sedan året innan med 31 placeringar. Därmed ligger kommunen bäst till i länet.

Få anmälda våldsbrott och stölder är det som ger de fina siffrorna medan bränder och olyckor ligger på en mer normal nivå. Till exempel anmäldes 6,4 våldsbrott per 1000 invånare, att jämföra med det dubbla, 12,8, i Härnösand.

Folk på stan

Men statistik är en sak. SVT gav sig också ut på stan och pratade trygghet med några Örnsköldsviksbor. Och de förstärkte bilden.

– Jag trivs i Ö-vik, man kan känna sig trygg här och det är bra folk, säger Andrea Själin.

Ernst Thurdin, född och uppvuxen i Örnsköldsvik men numera boende i Bönhamn, har under sina 80 år aldrig råkat ut för något brott eller allvarlig olycka, och han gläds över de färska siffrorna.

– Det måste betyda att ordningsmakten gör det jobb de ska sköta och att man för övrigt håller reda på vad som händer och sker så att folk kan känna sig trygga, säger han.

Brandtema

Av länets övriga kommuner är det två som sticker ut, och då åt andra hållet. Sollefteå hamnar på plats 276 och Kramfors på 278 men listan ska inte tolkas som en definitiv bild utan mer ge en indikation över läget i kommunerna.

Förutom de fyra ovannämnda faktorerna innehåller rapporten också ett tema, i år bostadsbrand och brandförebyggande arbete.

– Utbildningar är en viktig del i räddningstjänstens verksamhet. Varje år genomför vi utbildningar för 3 500–4 000 personer, framför allt riktat till anställda inom företag och kommunala verksamheter, säger räddningschef Mats Renning till Örnsköldsviks kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.