Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagskvällen beslutades det om att Örnsköldsviksalliansen kommer styra med Socialdemokraternas budget under 2024. I videon kan du höra Anna-Britta Åkerlind (C) berätta bland annat om svårigheterna med det. Foto: SVT

Örnsköldsviksalliansen får styra med oppositionens budget – igen

Publicerad

Under måndagen beslutades det om budgeten i Örnsköldsviks kommun och det står klart att Alliansen fortsätter att styra med röd budget.

– Jag blev inte lika överraskad som förra gången, men jag hade en viss förhoppning om att vi skulle klara av det den här gången, säger Anna-Britta Åkerlind (C).

Det blev en lång kväll i Örnsköldsvik igår och först efter åtta timmar nåddes punkten som handlade om budgeten för 2024.

I december 2022 röstades Örnsköldsviksalliansen egna budgetförslag ned och det beslutades att Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna skulle styra med Socialdemokraternas budget.

I kommunfullmäktige i Örnsköldsvik under måndagen, sex månader senare, blev resultatet detsamma. Örnsköldsviksalliansen kommer styra med Socialdemokraternas budget även under 2024.

Majoriteten tackade nej till att styra

Men Anna-Britta Åkerlind (C), berättar att så länge majoriteten i kommunfullmäktige, som utgörs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna säger att de vill styra tillsammans så sitter Örnsköldsviksalliansen kvar.

– Eftersom vår budget föll redan i höstas så frågade vi Socialdemokraterna om de ville styra tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, men det tackade de nej till, säger Anna-Britta Åkerlind (C).

I videon kan du höra Anna-Britta Åkerlind (C) berätta om bland annat svårigheterna som finns med att styra med någon annans budget och varför de fortfarande styr med någon annans budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.