Den första november börjar nedmonteringen av maskinparken, ett arbete som kommer att hålla på under hela 2021.
Upp till 10 anställda kommer att behövas för det jobbet.
Syftet med mötet idag mellan kommunen och Norra Skog var att diskutera vad som ska hända med industriområdet när sågverket försvinner. Går det att hitta nya jobb till Östavall?
Handlingsplan inom kort
Inga konkreta förslag till etablering kunde presenteras, men enligt Henrik Jönsson, industrichef på Norra Skog arbetar man just nu på en handlingsplan för att ordna nya arbetstillfällen som ska presenteras inom kort.
Bra, tycker Ånges kommunalråd Erik Lövgren (S) som börjar bli lite otålig:
– Man måste sätta fart, det har redan gått för lång tid, säger Erik Lövgren (S).
Erik Lövgren menar att effekten av nedläggningen har inneburit att 115 personer sagts upp, varav 89 personer funnits på sågverkets lönelista.
”Goda möjligheter till etablering”
Industrichefen på Norra Skog är hoppfull när det gäller möjligheterna till nyetablering i Östavall:
– Det vi sett av liknande fall så är det goda förutsättningar att ordna nya jobb. Om man ser till själva området finns det bra elförsörjning, goda järnvägsförbindelser och ett stort område med fina lokaler, säger han.
Den sista stocken sågades i somras och nu är det bara efterarbete som sker på sågverket. Försöken från ägarna till sågverket Fiskarheden i Dalarna tillsammans med investeringsbolaget Profura att köpa sågen ledde ingen vart.
Tomma industriområden
Norra Skog har nu ingått ett avtal med företaget Åkerbloms som ska sköta försäljningen av maskinparken.
Erik Lövgren (S), kommunalråd i Ånge är tydlig i sin uppfattning att ansvaret för en lösning nu ligger på ägarna till sågverket.
– Kommunen har ju ingen direkt brist på tomma industriområden som det är, säger han till SVT.