Trött och utarbetad personal blir allt vanligare i svensk sjukvård. En undersökning SVT gjort i de tre storstadslandstingen ökat kraftigt. Följden har blivit fler misstag. Antalet lex Maria anmälningar har ökat över tid och fördubblats under de senaste tio åren visar de senaste uppgifterna från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Mirjam Ekstedt som forskar kring patientsäkerhet talar om ett linjärt samband mellan övertid och misstag.
– Har man övertid mer än 40 timmar så ökar felhandlingarna. För varje timme blir det en potentiell ökning och det finns ett linjärt samband mellan övertid och fel, uppger hon.
Ett känt fall inträffade i Sundsvall i våras. Det var en starroperation som genomfördes i april. Ingreppet var ren rutin men slutade med att patienten förlorade synen. I lex Maria-anmälan anger sjukhuset själv orsaken: ”Operatör och operationslag var utröttade”.
De hade redan gjort en full arbetsdag och gjorde ingreppet på övertid.
Chefläkare Lars Berglund kan inte visa någor statistiskt samband mellan trötthet och fel i vården, men utesluter inte att det finns ett sådant. Efter Lex Maria anmälan har man skärpt rutinerna. Ett stort ansvar ligger på verksamhetschefen.
– Framförallt att se till att den personal som arbetar är utvilad och inte uttröttad, säger han.
I sammanhanget diskuterade man en gräns för hur lång arbetsdagen får vara. Men det stannade vid diskussion:
– Vi ansåg inte att det var nödvändigt, säger Lars Berglund, chefläkare Sundsvalls sjukhus.