Anders Sjöholm är en av ägarna till ett mindre kraftverk i Salteå i Kramfors kommun. Han blev först lättad över regeringens besked om att pausa miljöanpassningen, som för hans del skulle medföra stora kostnader.
Nu är han mera orolig och undrar vad som händer.
– Vi får lite andrum men samtidigt är det stor oro, säger han.
Processen i gång
I flera fall, bland annat i Salteå, är den juridiska processen redan i gång och Länsstyrelsen som hanterar frågan anser att det behövs mera information innan man ändrar inriktning.
– Vi kommer att fortsätta arbeta enligt planen och enligt gällande beslut och lagstiftning tills dess att ny information kommer, säger Marie Werkestam som är samordnare när det gäller miljöanpassningen på Länsstyrelsen i Västernorrland.
Även på Mark- och miljödomstolen i Umeå, som är en av fem domstolar i landet som ska fastställa de nya vattendomarna, konstaterar man att processen fortsätter tills det finns nya lagar och regler att rätta sig efter.
Rädsla för energiförluster
Bakgrunden till pausandet, som finns med i regeringspartiernas uppgörelse med SD, är en rädsla för att miljöanpassningen ska orsaka energiförluster. Samtidigt uppnås de största miljövinsterna i små vattendrag med låg elproduktion. Dessutom är miljöanpassningen ett krav för att uppfylla EU:s vattendirektiv.
– Om EU-kommissionen inte anser att Sverige lever upp till vattendirektivet eller andra EU-bestämmelser så kan det bli höga böter, konstaterar Marie Werkestam.
Kan söka bidrag
Man kan söka bidrag för 85 procent av kostnaden för de åtgärder som krävs, till exempel att riva dammar och anlägga fiskvägar men resterande 15 procent ska kraftverksägaren själv betala.
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har avböjt intervju i frågan, men meddelar skriftligt att man inlett arbetet enligt överenskommelsen i Tidöavtalet vilket lämnar alla berörda parter i ovisshet.
Det här innebär miljöanpassningen – NAP
Översynen av Sveriges alla vattenkraftverk kallas NAP – Nationell plan för moderna miljövillkor för vattenkraftverk.
Bakgrunden till översynen av miljövillkoren är att de flesta vattendomar och regler som gäller för vattenkraftverk är gamla och kom till i en tid då miljöhänsyn inte var aktuellt. I dag drivs kraftverk med regler som i vissa fall upprättades omkring förra sekelskiftet.
Omprövningen av miljövillkoren omfattar totalt över 2000 vattenkraftanläggningar och ska pågå under en 20-årsperiod. Nya miljövillkor kan inneböra en rad tvingande åtgärder, till exempel att leda om vatten så fisk kan vandra och att riva eller öppna dammar, vilket kan få till följd att vattenytan i sjöar sänks. Elproduktionen och därmed ekonomiskt resultat kan också minska när allt vatten inte rinner genom turbinerna.
Det är Mark- och miljödomstolen som slutligen fastställer de nya vattendomarna.