Racheal Lugard bor i en sparsamt möblerad lägenhet i ett slitet område. Hon är förtvivlad. Hon säger sig ha fått ett löfte från Migrationsverket att få sörja ifred. Beskedet om avslaget kommer mitt i sorgen. Hon oroar sig för döde Gabriels äldre bror. Hon oroar sig för att tvingas återvända till Nigeria och hon oroar sig för blommorna på sonens grav. Vem ska sköta graven om hon tvingas lämna Sverige, undrar hon.
– Vi kom hit för att få skydd. Vi kom hit för att få skydd, upprepar hon gång på gång.
Stöd från församlingar
Hon har fått stöd av flera församlingar i Kramfors som startat en namninsamling för att familjen ska få stanna.
– Allt annat är fruktansvärt. Vi kan inte skicka iväg en familj som precis förlorat och begravt en son. Vi måste låta det sunda förnuftet tala, säger Anna Larsson från Svenska kyrkan i Kramfors.
Påkörd av lastbil
I slutet av februari hittades Rachaels 9-årige son Gabriel svårt skadad på en parkeringsplats i centrala Kramfors. Trots sina skador kunde han tala om att han blivit påkörd. Gabriel fördes till sjukhus men tre dagar senare avled han av sina skador.
Vad som orsakat hans skador var länge ett mysterium. Men en dryg vecka efter Gabriels död hörde en lastbilschaufför av sig till polisen och talade om att han varit på olycksplatsen vid tidpunkten för olyckan. Polisens utredare menar att man är säkra på att pojken körts över av mannens lastbil. Mannen misstänks alltså för att ha orsakat olyckan men ännu har inget åtal väckts.
Inget prövningstillstånd
Racheal och hennes familj hade redan innan olyckan ett utvisningsbeslut hängande över sig. Men utvisningen sköts tillfälligt upp efter Gabriels död. Migrationsöverdomstolen beslutade tidigare i veckan att inte ge familjen ärende något prövningstillstånd.
En av de beslutande vid Migrationsöverdomstolen var Jonas Englund, enligt honom har omständigheterna att pojken dödades i olyckan aldrig varit en fråga som togs upp i deras prövning.
– Vi har tagit ställning till två saker, antingen om det har begåtts något rättegångsfel eller om det finns ett prejudicerande skäl att se över domen. Det vill säga att det skulle kunna påverka rättstillämpningen generellt. Det förelåg inte i det här fallet säger Englund till SVT Mittnytt.
Ny omständighet
Han säger emellertid att olyckan är en ny omständighet och skulle kunna ses som en ny omständighet som kan ligga till grund för en ny prövning. Men det kräver att processen börjar om på nytt hos Migrationsverket.