Parasporten casting är ett sätt att öka intresset för friluftsliv och fiske för personer med funktionsvariationer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Alvin var det ingen match med parasporten casting – han har nämligen fiskat i sju år, bland annat makrill i Göteborg. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Här provar barn med särskilda behov casting – grupp för parasportfiske startar i Örnsköldsvik

Publicerad

Under hösten kommer en ny parasportgrupp dra igång i Örnsköldsvik. SFK Storfiskarna samlar unga som vill börja i sporten casting.

– Vårt syfte är att jobba med den här målgruppen för att öka intresset för sportfiske och friluftsliv, säger Bosse Edman från SFK Storfiskarna.

På Själevads friluftscentral flyger magnetiska färgglada fiskar genom luften. På andra sidan kastar en kille ett spö med en tyngd i linans andra ände, han träffar poängringarna varje gång.

Det är Ängets anpassade grundskola i Örnsköldsvik som tillsammans med SFK Storfiskarna tränar sporten Parasportcasting, när SVT Västernorrland besöker friluftscentralen har det arrangerats en friluftsdag.

– Vi har haft en castingkurs med Storfiskarna, de har kommit ut sex till sju gånger i klasserna sju till nio på anpassade grundskolan, säger läraren Kenneth Bylund och fortsätter:

– Det berikar eleverna som uppskattar det jättemycket.

”Hjälp att odla intressen”

Sedan tidigare har Storfiskarna en ungdomsgrupp där några av eleverna från Änget redan går. Parasporten casting är särskilt bra för personer med olika funktionsnivå.

– Vi har elever som sitter i rullstol men som kan hålla i ett spö till exempel. Det är viktigt att den här gruppen att få hjälp att odla intressen, säger Bylund.

Paracastingsport

Paracastingsport är kast med spö för personer med funktionsvariationer.

När man tävlar i sporten tävlar man både i att kasta en vikt i prick eller längd.

Sporten passar både de som har rörelsenedsättningar, synnedsättningar och intellektuella funktionsnedsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.